VDK Groep neemt ook HIG over

VDK Groep uit Zwolle heeft HIG overgenomen en zet hiermee zijn eerste stap op het gebied van verkeerstechniek. Twee aandeelhouders van HIG -de directeuren Niels Zaadnoordijk van HTS en Ronald Hiddes van HBS- blijven betrokken in de nieuwe constructie. De andere twee aandeelhouders (Bas van Eijk en Klaas van der Bent) zwaaien af en gaan met pensioen. De overname is begeleid door Marktlink.

VDK Groep is al een aantal jaren bezig met een enorme consolidatieslag in de installatietechniek. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 3000 werknemers en een omzet van meer dan 700 miljoen euro. VDK Groep is een topvierspeler in de Nederlandse installatiebranche en streeft ernaar om marktleider te worden.

HIG
In haar 40-jarig bestaan heeft HIG een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van kwalitatief hoogwaardig projectmanagement, gespecialiseerd in grote en complexe projecten. HIG bestaat uit de twee volledig zelfstandige bedrijven HIG Building Solutions (HBS) en HIG Traffic Systems (HTS) uit Bodegraven. Bij HIG zijn circa 130 medewerkers werkzaam en het bedrijf heeft een omzet van circa 30 miljoen euro.

HBS adviseert, implementeert en onderhoudt elektrotechnische totaaloplossingen, data-installaties en brand- en beveiligingsinstallaties. Binnen elektrotechniek richt HBS zich op het adviseren tot aan het leveren en onderhouden van Gebouw Gebonden Systemen (GGS). Binnen netwerkinfrastructuur wordt HBS gezien als specialist en ontwerpt, installeert en onderhoudt HBS gecertificeerde netwerken. Ronald Hiddes is directeur en is sinds 2012 aandeelhouder.

HTS is een specialist op het gebied van alles wat te maken heeft met verkeerssystemen, te weten ANPR, Verkeersregelinstallaties (VRI), Openbare Verlichting (OV) en Dynamisch Verkeersmanagement (DVM), en tunnelsystemen en meetnetten. Dit bedrijf wordt geleid door Niels Zaadnoordijk, die in 2019 toetrad als aandeelhouder. Met de overname van HTS is een nieuwe bedrijfstak aan VDK toegevoegd.

Complex traject
HBS en HTS zijn twee verschillende bedrijven, maar maken gebruik van dezelfde overhead. Een koper vinden, waar beide bedrijven konden worden ondergebracht, was niet eenvoudig. Dit vergde van Marktlink een maatwerkaanpak in de voorbereiding, het selecteren van overnamekandidaten en het benaderen van de potentiële kopers. “Na gesprekken met meerdere potentiële kopers, zijn we exclusief met VDK Groep verder het proces ingegaan. Dit vanwege een sterke klik tussen het management, de synergiën tussen HIG en de VDK Groep en de goede voorwaarden,” aldus Remon Lustenhouwer, partner bij Marktlink. “De periode tussen intentieverklaring en de afronding bij de notaris duurde vanwege de complexiteit langer dan gebruikelijk, maar wederzijds vertrouwen bracht de transactie tot een goed einde voor alle partijen. De continuïteit van HIG is gewaarborgd.

Scheidend aandeelhouder Bas van Eijk onderschrijft dat: “De begeleiding en aanpak in de voorfase was professioneel en heeft ertoe geleid dat we meerdere mooie biedingen mochten ontvangen. Belangrijkste is dat de wens is uitgekomen, die ik ruim twee jaar geleden bij de directie op tafel legde. Die wens was om op termijn HIG onder te brengen bij een sterke en strategische partij met behoud van de eigen identiteit. Met de overname van de HIG door de VDK Groep is dit gelukt.