Vendis Capital ondersteunt de groei van Skins Cosmetics

Vendis Capital doet een investering in Skins Cosmetics, een omni-channel retailer en distributeur van exclusieve en luxe cosmetica, zoals parfum, huidverzorging en huis- en lifestyleproducten. De participatie in Skins Cosmetics is de negende investering vanuit Vendis Capital III, het fonds van 300 miljoen euro dat in 2019 van start ging. Marktlink begeleide de transactie tussen Vendis Capital en Skins Cosmetics.

Skins Cosmetics werd in 2000 mede-opgericht door Philip Hillege. Als pionier in de destijds opkomende markt van luxe cosmeticaproducten bracht Hillege premium nichemerken samen, ondersteund door zijn retailmerk Skins Cosmetics. Het bedrijf onderhoudt sterke banden met circa 150 luxe nichemerken die doorgaans niet worden verkocht in de reguliere detailhandel en zijn gericht op een specifieke consumentengroep. Deze consumenten willen nieuwe producten en ervaringen ontdekken in een luxe winkelomgeving waarin deskundig advies, service en loyaliteit centraal staan.

In ruim twintig jaar tijd is de formule gegroeid naar twintig winkels in Nederland, België en Zuid-Afrika, aangevuld met een online shop. Een deel van de winkels is eigendom van Skins Cosmetics, een ander deel wordt geëxploiteerd door franchisenemers. De afgelopen drie boekjaren liet het bedrijf een gemiddelde omzetgroei van ruim 30 procent zien en heeft daarmee in 2023 de grens van 40 miljoen euro omzet doorbroken. Skins Cosmetics heeft in totaal circa 200 werknemers. Vendis Capital werkt samen met Philip Hillege (creatief directeur), Claudia Pouw-Dullaart (CEO sinds 2019) en het management, om de ontwikkeling van het bedrijf voort te zetten.

Vendis Capital is opgericht in 2009. Het is een onafhankelijke investeringsmaatschappij die zich volledig toespitst op de Europese consumentenmarkt. In partnership met ervaren ondernemers en managers richt Vendis zich op kleine en middelgrote ondernemingen die goed gepositioneerd zijn voor waarde-creërende groei of transformatie (‘building brands together’). Vendis investeert in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en de Scandinavische landen. Het Nederlandse kantoor van Vendis Capital is gevestigd in Hilversum.

Philip Hillege: “Met Skins Cosmetics hebben we veel successen geboekt, die worden gedreven door groei van de bestaande winkels en succesvolle nieuwe winkelopeningen. Dit ultra high-end segment van de markt groeit snel en wordt in de bestaande internationale retailomgeving onvoldoende bediend. Het aantal nichemerken waarmee wij samenwerken is ongeëvenaard. Wij geloven in de kwaliteiten die Vendis Capital zal toevoegen aan de ontwikkeling van Skins, mede ondersteund door hun bekendheid met de industrie rond luxe consumentenmerken en hun ervaring in het succesvol uitrollen van retailconcepten. De komst van Vendis markeert ook het vertrek van vijf vroege investeerders die het bedrijf in de vorige fase ondersteunden.

Vendis Capital-partner Vincent Braams: “Skins Cosmetics past heel goed bij de investeringscriteria van Vendis. Het is een succesvolle omni-channel retailer die een premium selectie van luxe nicheproducten aanbiedt via een sterk go-to market-platform. We zijn enthousiast over de samenwerking met Skins Cosmetics. Het merk is goed gepositioneerd voor verdere groei en we hebben er alle vertrouwen in dat we samen het potentieel benutten.

Volgens Marktlink-partner Luc Keltjens, die de aandeelhouders van Skins Cosmetics tijdens deze transactie begeleidde, was er veel interesse in het merk: “De combinatie van een ervaren en complementair management en sterke groei leidt ook in deze tijd tot een competitief proces met veel geïnteresseerde partijen. Vendis bleek de meest geschikte partij als partner voor het management. Dankzij kapitaalkracht en uitgebreide kennis en ervaring is Vendis een perfecte match om Skins Cosmetics te ondersteunen bij internationale expansie. Ik voorzie dan ook een veelbelovende toekomst voor beide bedrijven.

Bron: Marktlink