Vishal zwaait Project for Life uit richting Middellandse Zee

Siebe en Jo-AnnDe Middellandse Zee is een van de meest bedreigde zeeën in de wereld, als we nu niets doen is het straks een dode zee

Maandagavond 7 april om 19:00 vindt in De Vishal op de Grote Markt in Haarlem de kick-off plaats voor Project for Life, een project dat er op is gericht om de Middellandse Zee te behouden voor de toekomst. Het project is door het Haarlemse duo Jo-Ann Hoogland en Siebe Meijer zelf gefinancierd.

Het ondernemende tweetal vertrekt in juni per zeilboot naar de Méditerrannée omt mensen in beeld te brengen die zich inzetten voor het herstel en behoud van het leven in de Middellandse Zee. De kick-off is gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen een vrijwillige bijdragen leveren die rechtstreeks ten goede komt aan Project for Life.

De Middellandse Zee is een van de mooiste zeeën ter wereld met een unieke biodiversiteit. Tegelijkertijd is het een van de meest bedreigde zeeën. Om hier aandacht voor te vragen zijn Jo-Ann Hoogland en Siebe Meijer vorig jaar hun zelf gefinancierde Project for Life gestart. Op 8 juni 2014 gooien de twee Haarlemmers letterlijk en figuurlijk het roer om. De begin dertigers slaan op die dag bij IJmuiden linksaf, voor een zeilreis naar het Middellandse Zeegebied.

“Met onze zeilboot en filmcamera gaan we op zoek naar inspirerende mensen, die elke dag strijden voor het milieu van dit unieke gebied”, vertelt Siebe, die als zelfstandig film- en reportagemaker werkt. “Mensen die niet denken: ik doe maar niets, want het helpt toch niet. Maar juist mensen die op hun manier het verschil maken en zo de natuur beschermen.”

“Overbevissing, massatoerisme, erosie door het kappen van natuurgebieden, verzuring door afvalstoffen en lozingen, plastic soep. Je verwacht het misschien aan de andere kant van de wereld, maar we hebben het hier over het Middellandse Zeegebied. En dat is feitelijk onze achtertuin”, aldus Siebe. “Als we het roer niet snel omgooien dan is het straks een dode zee.”

Mooie verhalen
De feestelijke kick-off van Project for Life in De Vishal op 7 april heeft een gevarieerd programma. “We vertellen natuurlijk wat onze plannen met Project For Life zijn”, aldus Jo-Ann. “Daarnaast geven we een voorproefje van de bijzondere ontmoetingen en de mooie verhalen.”

Zo is er onder meer een inspirerende presentatie van Wietse van der Werf van The Black Fish. Hij stopte met zijn werk als vioolbouwer om zich in te zetten voor natuurbehoud. Met The Black Fish zet hij zich in om illegale visserij aan te pakken. Ook is er muziek en een optreden van de bekende cabaretier Martijn Oosterhuis.

In De Vishal is ook het kunstig onderwaterleven te bewonderen van Ap Esenbrink. Deze kunstenaar maakt bijzondere objecten van plastic afval. Ook de leerlingen van groep 8 van de Tijo van Eeghenschool exposeren hun visie op plastic. De komende weken maken de leerlingen kennis met plastic afval en de problemen die hierdoor ontstaan.

logo-project-for-lifeZoektocht
Een serieuze boodschap in een luchtig jasje. Zo is de avond in De Vishal, en zo zullen ook de reportages zijn die Jo-Ann en Siebe tijdens hun reis gaan maken. “We gaan niet met het vingertje omhoog vertellen wat je níet moet doen, we willen juist laten zien dat je wél iets kunt doen”, aldus Jo-Ann. “Met onze reportages willen we mensen inspireren en aan het denken zetten. Hoe kijk jij tegen het milieu aan? Hoe duurzaam ga jij om met de natuur? En hoe vertaal jij dat in verantwoorde en gezonde consumptie? Vragen die we onszelf ook stellen en waar we al naar proberen te leven. Ons Project for Life wordt dus niet alleen een zoektocht naar inspirerende mensen, maar ook een zoektocht naar hoe we zelf ons leven bewuster kunnen inrichten.”

Programma
Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur. Einde officiële programma 21:00 uur
Wat drijft je? The Black Fish: Van vioolbouwer tot milieubeschermer
Trossen los! Siebe Meijer & Jo-Ann Hoogland: Een zeiltocht met mooie verhalen
Cabaret Martijn Oosterhuis: Cabaretier & stand-up comedian
Kunst & milieu Ap Esenbrink: Van afval tot kunstproject i.s.m. groep 8 van de Tijo van Eeghenschool
Nog meer Muziek van de Busquitos uit Haarlem – Borrel – Kunstig onderwaterleven

Kijk voor meer informatie op www.projectforlife.nl. Wilt u aanwezig zijn bij de kick-off? Gelieve u uiterlijk 3 april aan te melden via info@projectforlife.nl.