Vrijheidskubus duikt op in de stad voor Bevrijdingspop

Een grote felgekleurde kubus van 1,5 bij 1,5 meter is het nieuwe symbool van Bevrijdingspop. De kubus wordt in de aanloop naar Bevrijdingsdag op verschillende plaatsen in Haarlem geplaatst. Iedereen die er voorbij loopt, krijgt dezelfde vraag voorgeschoteld: “Waar voel jij je vrij?”.

De kubus bevat aan twee zijden vrijheidsboodschappen en de stelling “Waar voel jij je vrij?”. Deze stelling wordt door het promotieteam van Bevrijdingspop en passant aan willekeurige Haarlemmers gesteld. Een foto- en filmploeg legt de reacties vast, van ieder die zich vrij genoeg voelt om op deze vraag te antwoorden. De actie is onderdeel van het thema van Bevrijdingspop in 2011: ‘Vrijheid op straat’.

Hiernaast heeft de reuzenkubus de functie van symbolische postbus. Elke voorbijganger mag zijn of haar mening over vrijheid vertellen aan het promotieteam bij de kubus. Deze berichten worden tijdens Bevrijdingspop op 5 mei met het feestende publiek gedeeld.

De laatste twee zijden van de kubus bevatten de programmering van Bevrijdingspop. Passanten worden zo op de hoogte gebracht van de komst van diverse artiesten, zoals bijvoorbeeld The Baseballs, Triggerfinger, Ben L’Oncle Soul en Ben Saunders.

Finalist Rob Acda Award
Aanstaande vrijdag zal de themakubus ook aanwezig zijn tijdens de finale van de Rob Acda Awards in het Patronaat in Haarlem. De uiteindelijke finalist opent traditiegetrouw Bevrijdingspop in Haarlem met een optreden op het Vlooienveld in de Haarlemmer Hout.

Vrije woord op foto en film
De foto’s van passanten die hun mening geven over vrijheid worden getoond op www.bevrijdingspop.nl en tijdens het festival Bevrijdingspop. Ook worden de ondervraagde Haarlemmers vastgelegd door de filmploeg van GNR8. Deze film wordt ook getoond op www.bevrijdingspop.nl en tijdens het festival.

De kubus is binnenkort onder meer in Haarlem te vinden op:
vrijdag 8 april – Patronaat – Rob Acda Award finale
zaterdag 16 april – Bloemencorso – Hout
zaterdag 30 april – Koninginnedag – Nieuwe Kerksplein