Home Alle persberichten Wereldwijde podium TEDx in Haarlem

Wereldwijde podium TEDx in Haarlem

0

TedXHAARLEM, 21 mei 2012 – Op 24 mei aanstaande vindt in het Figeetheater in Haarlem het uitverkochte TEDxHaarlem plaats. Op dit, onder licentie van TED georganiseerde evenement, delen sprekers uit binnen- en buitenland hun ideeën, dromen en ambities rondom het thema ‘New values for new economies’. TEDxHaarlem bestaat uit korte, krachtige optredens van maximaal achttien minuten, die de zaal een bulk aan inspiratie en ideeën opleveren om mee aan de slag te gaan en verder te verspreiden.

Kenmerkend voor TEDx is de strenge selectie van sprekers en ideeën om te delen op het grootste podium van wereldverbeteraars met honderden miljoenen kijkers op internet en ruim 3.000 evenementen wereldwijd. Het is doorgaands een grote eer om op een TEDx evenement te spreken. De TEDxTalks van TEDxHaarlem worden zowel live als achteraf via het internet verspreid. Geïnteresseerden kunnen op 24 mei vanaf 17:00 uur in de Philharmonie gratis het uitverkochte TEDxHaarlem live volgen.

De sprekers van TEDxHaarlem zijn stuk voor stuk mensen met een bijzonder verhaal en levensdoel: de man die 50.000 vrijwilligers op één dag op de been kreeg, de ontwerpster die industriële restproducten omzet in bruikbare objecten, de oud-voorzitter van de Elfstedentocht met nieuwe dromen, de CEO die geen aandeelhouders wil, de man die een walvis redde, de initiatiefnemer van open vraagsessies, de ambassadeur op internationale duurzaamheidsconferenties, de vrouw die haar leven in dans vertelt.

Het is voor het eerst dat een TEDx evenement in Haarlem plaatsvindt. Eerder werden in Nederland al TEDx evenementen georganiseerd in onder andere Amsterdam, Delft, Maastricht en Rotterdam. De Haarlemse editie heeft als thema “New values for new economies”. Jan van Betten, initiator van TEDxHaarlem legt uit waarom: “Lange tijd was eigen winst de belangrijkste drijfveer voor de economie. Tegenwoordig zijn andere waarden minstens zo belangrijk. Slimmer omgaan met grondstoffen, burgers betrekken bij initiatieven, denk- en doekracht van mensen meer benutten, iets bijdragen aan de maatschappij. Over deze waarden gaat TEDxHaarlem 2012. Haarlem is van oudsher een plaats van pioniers met vernieuwende ideëen: Anthonie Fokker, Johannes Enschedé, Hannie Schaft, Frans Hals, Pieter Teyler van der Hulst, Laurens Janszoon Coster. De perfecte plaats dus voor een TEDx evenement rond dit thema”.

TEDxHaarlem
De opening van TEDxHaarlem, wordt verzorgd door de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders. De Haarlemse editie van TEDx wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers uit Haarlem. “Het is prachtig te zien dat zowel de sprekers, sponsoren als organisatoren zo enthousiast zijn en alles uit de kast halen om dit non profit evenement neer te zetten. Het Figee theater is dus erg trots om hier deel van te mogen zijn.” aldus Jisk Boschma, directeur van het Figee Innovatie Theater waar TEDxHaarlem plaatsvindt.

100 mensen kunnen live aanwezig zijn op TEDxHaarlem. Iedereen kon zich van te voren registreren als geïnteresseerde. Uit de ruim 200 inschrijvingen heeft de organisatie 100 mensen geselecteerd die daadwerkelijk een toegangskaart hebben gekregen. Dit zijn ondernemers, studenten en opinieleiders in de wereld van de duurzaamheid, industrie, technologie en design. TEDxHaarlem kan met een live verbinding door iedereen gevolgd worden in de Philharmonie of thuis via de live stream via www.tedxhaarlem.nl . Op deze site vindt u ook meer informatie over het evenement en de sprekers.

Over TED
TED is een non-profitorganisatie die zich wijdt aan Ideas Worth Spreading. TED ging ruim 25 jaar geleden van start als een vier dagen durende conferentie in Californië en ondersteunt met diverse initiatieven ideeën die de wereld kunnen veranderen. Bij TED wordt aan de vooraanstaande denkers en doeners van de wereld gevraagd in maximaal 18 minuten het verhaal van hun leven te vertellen. Hun lezingen zijn reeds meer dan 500 miljoen keer bekeken via TED.com. Eerdere TED-sprekers waren onder anderen Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Benoit Mandelbrot, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende en de Britse oud-premier Gordon Brown.

Jaarlijks vinden twee grote TED-evenementen plaats: de TED Conference, die elk voorjaar wordt gehouden in Long Beach, Californië (gelijktijdig met de conferentie TEDActive in Palm Springs), en TEDGlobal, dat elke zomer in het Schotse Edinburgh wordt gehouden. TEDx een programma van lokale, zelfstandig georganiseerde evenementen die mensen samenbrengen om een TED-ervaring te delen.