Wind- en zonne-energie-onderneming Hoekstra Suwald verkocht aan Gorgé Netherlands / Van Dam

Piet Gosse Hoekstra en Gelbrig Hoekstra – Mozes hebben de aandelen in hun specialistische onderneming in duurzame energie, Hoekstra Suwâld uit Suwâld (Friesland) verkocht aan Gorgé Netherlands B.V. uit Moerdijk, de groep waar Van Dam B.V. uit Moerdijk ook toe behoort. Van Dam B.V. is specialist in de olie- & gas- en offshore windenergie en onderdeel van het Franse beursgenoteerde bedrijf Groupe Gorgé S.A.. Marktlink Fusies en Overnames heeft de ondernemers begeleid bij het verkoopproces.

Piet Gosse Hoekstra en zijn echtgenote Gelbrig Hoekstra-Mozes hebben in 1984 het oorspronkelijke bedrijf overgenomen via familieoverdracht en stuurden sindsdien het bedrijf aan. De kinderen van het Friese echtpaar hadden niet de ambitie om het bedrijf voort te zetten, waardoor een derde marktpartij gezocht moest worden.

Marktlink Fusies & Overnames kwam in beeld voor de verkoopbegeleiding. De nadrukkelijke wens van de aandeelhouders was om het bedrijf over te dragen aan een partij die de continuïteit waarborgt en waarde hecht aan de lange historie van het bedrijf. Ook het personeel moest bij een overdracht nieuwe kansen krijgen. Na vele gesprekken met diverse overnamekandidaten kwam in de zomer van 2016 Van Dam uit Moerdijk op de radar. Naast dat de activiteiten erg goed op elkaar aansluiten, zijn de gesprekken tussen het ondernemersechtpaar en de directie van Gorgé Netherlands / Van Dam vanaf het eerst moment zeer plezierig en constructief geweest.

Piet Gosse Hoekstra: “Er was echt een persoonlijk klik tussen mij en Leo van der Hoest, managing director en mede-eigenaar van Van Dam. De persoonlijke klik en het vertrouwen is de basis geweest voor de transactie. De onderhandelingen in het proces waren van tijd tot tijd stevig, maar uiteindelijk overwon de persoonlijke klik. Ik blijf als adviseur bij de onderneming betrokken. Het is belangrijk dat je dan door één deur kunt.

De verkoop van de onderneming is een intensief proces geweest, waarbij met veel verschillende strategische en financiële partijen is gesproken. Dit vergt tijd en energie van de ondernemers, die daarnaast ook hun onderneming moeten blijven aansturen. Marktlink heeft de ondernemers bijgestaan in de voorbereidingen, de intentieonderhandelingen, de begeleiding bij het due diligence onderzoek en de juridische afronding bij de notaris. In het proces is regelmatig samengewerkt met externe partijen, waaronder de huisaccountant van Hoekstra Suwȃld.

Marktlink projectleider Ronald van der Graaf: “Er was veel interesse, omdat duurzame energie hot is. Maar veel interesse betekent niet dat de bedrijven goed bij elkaar passen. We hebben met veel partijen om tafel gezeten. Uiteindelijk was de beste match met Van Dam en dat zagen beide partijen vanaf de eerste kennismaking.

Managing director Leo van der Hoest van Gorgé Netherlands / Van Dam: “Met deze overname verbreden we onze kennis en netwerk in de sectoren van de fossiele energie (olie en gas), in combinatie met de duurzame energie (wind, zon en bio). De synergie met Van Dam ligt in de verbreding van ons producten- en servicepakket in de windenergie. Dit geldt met name op het gebied van offshore, maar ook op het gebied van samenwerking op technologische ontwikkelingen.

Over Hoekstra Suwâld
Hoekstra Suwȃld, opgericht in 1936, is een professioneel en dynamisch bedrijf, dat zich bezighoudt met onder andere het onderhoud, beheer en ontwikkeling van wind- en zonne-energiesystemen en het uitvoeren van installatiewerkzaamheden op het gebied van duurzame energievraagstukken. Hoekstra Suwȃld is ruim 15 jaar actief in de windturbinesector en de specialist op het gebied van onderhoud aan alle soorten windturbines. Al in 1990 werden de eerst zonne-energiesystemen geleverd en geplaatst. Vanaf 2005 is veel ervaring opgedaan met energieopslagsystemen (accu’s) en het begeleiden en schakelen van en aan energiestromen. De combinatie van de drie specialismen is uniek in Nederland. Met de diepgaande expertise en ervaring probeert het bedrijf voortdurend een bijdrage te leveren aan de vraag naar energie in onze samenleving. Hoekstra Suwȃld is onder andere actief in Nederland, Duitsland, UK en in Noord-Ierland. Klanten, waarmee vaak een lange termijnrelatie is opgebouwd, zijn windturbine-eigenaren, beheerders en fabrikanten van windturbines, nutsbedrijven, bedrijfsleven, overheden en particulieren.

De onderneming Hoekstra Suwȃld zit landelijk in de top-3 van het segment. Het bedrijf is gevestigd in een bedrijfspand aan de Noorderend 9-A te Suwald (Friesland). Er werken 35 medewerkers en op de vestiging in Noord Ierland 5. Hoekstra Suwȃld beoogt een betrouwbare onderneming te zijn voor klanten, die technische diensten verleent. Met behulp van een goed geoliede en flexibele organisatie wordt op coöperatieve en efficiënte wijze gewerkt aan oplossingen, waarbij steeds aandacht is voor innovatie van producten en processen.

Over Van Dam
De activiteiten van Van Dam B.V., gevestigd te Moerdijk, richten zich op de ontwikkeling, productie en onderhoud van brand- en explosiewerende deuren, wandsystemen en ramen voor de olie-, gas- en windmarkt, defensie en infrastructuur. Het bedrijf bestaat sinds 1906, telt inmiddels zo’n 70 medewerkers en heeft een omzet van circa €25 miljoen per jaar. Van Dam B.V. heeft een spreidingsgebied over de gehele wereld en heeft branche offices in Singapore, Dubai en Noorwegen. Van Dam B.V. is onderdeel van het Franse beursgenoteerde bedrijf Groupe Gorgé S.A. (notering Euronext Paris Stock exchange).

Over Groupe Gorgé S.A.
Groupe Gorgé S.A. is een innovatief familiebedrijf, actief in vooruitstrevende industrieën met focus op veiligheid en welzijn bij uitzonderlijke, extreme omstandigheden. Het bedrijf is in 1990 door Jean-Pierre Gorgé opgericht en telt circa 1700 medewerkers. In 2015 boekte Groupe Gorgé S.A. een omzet van €265,4 miljoen. Groupe Gorgé S.A is in acht landen actief en telt drie divisies: Smart safety systems, Protection in nuclear environments and Industrial projects and services en 3D-Printing. BPI France (French State Investment Funds) is eigenaar voor 8.4% van de groepsaandelen.