Chat-Security biedt gratis software tegen cybercriminaliteit

cs_logo_presentatieChat-Security.com introduceert als eerste in de wereld een software applicatie om de veelal jonge, gebruikers van chatsites te beschermen tegen de toenemende online gevaren van dit moment. Chat-Security biedt hulp bij online stalken, bedreigingen, (seksuele) intimidatie en andere vormen van ongewenst gedrag zoals phising.


Het programma dat gratis te downloaden is via de website van www.chat-security.com maaktgecodeerde snapshots van chatconversaties dat als bewijs kan dienen bij het melden van online misstanden. Naast chatvensters kunnen ook videochat- en webcambeelden met een eenvoudige ‘druk op de knop’ worden vastgelegd. De tool is ontwikkeld voor zowel ‘chatters’ als moderators van vrijwel alles chatsites. Een gratis consumentenversie is er voor zowel kinderen als voor ouders.

Chat-Security is opgericht door Daan van der Werf en zijn Canadese collega Richard Trudel. De reden voor het ontwikkelen van deze oplossing zijn de toenemende risico’s en misstanden op internet. “Regelmatig is in de media te lezen over personen die veelal jonge chatters bedreigen, chanteren of dwingen tot ongewenste seksuele handelingen. Dit is werkelijk het topje van de ijsberg”, zo weten Daan en Richard uit ervaring. “De populariteit van sites als MSN, TMF, Hyves, Camshare brengt reële risico’s met zich mee. Naast de miljoenen gebruikers hebben ook pedofielen, oplichters en andere criminelen dit digitaal communicatiemiddel ontdekt.Voor elke volwassene is het helaas uiterst eenvoudig om zich op internet voor te doen als een 14-jarig meisje, om vervolgens hun slachtoffers op slinkse wijze in de val te lokken. Afdoende bescherming werd er tot op heden niet geboden. Programma’s als McAfee en Symantec beschermen je computer wel tegen virussen, hackers en spam, maar niet tegen ‘chatcriminelen’”.


De software biedt behalve de chatter ook de chatsites zelf grote voordelen. Via Chat-Security hebben zij de mogelijkheid om hun vaak kwetsbare doelgroep te beschermen tegen veel voorkomende online gevaren. Door het verwerken van meldingen en deze gegevens te delen met andere chat databases, wordt als het ware een schild gevormd tegen gevaar. Iedereen die misstanden meldt, draagt dus automatisch bij aan een veilige chatomgeving. Tijdens het ontwikkelproces van de oplossing zijn er vele positieve reacties binnengekomen van autoriteiten wereldwijd die mogelijkheden zien in de strijd tegen kinderporno en cybercriminaliteit.


Over de makers

Drie jaar geleden begonnen Daan van der Werf en Richard Trudel, onafhankelijk van elkaar, met het ontwikkelen van een oplossing. Tijdens dat proces zijn de beide internetondernemers elkaar -hoe kan het ook anders- op een chatsite tegen gekomen. Een intensieve online samenwerking was het gevolg van hun gezamenlijke interesse en expertise. De ontwikkeling van een ingenieus beschermingssysteem onder de noemer ‘social moderation tools’, is dan ook het resultaat.


Dankzij een lening vanuit het programma ‘Starterslift’, een samenwerkingsverband van overheid, onderwijs en bedrijfsleven in Noord-Brabant om veelbelovende startende ondernemers te ondersteunen, kon Chat-Security.com de ontwikkeling doorzetten en de benodigde hardware en database capaciteit aanschaffen.


Na een uitgebreide succesvolle testperiode, mede in samenwerking met de grote Amerikaanse chatsite aanbieder Camshare, is de Chat-Security software vanaf vandaag klaar voor de lancering. Sinds de testperiode gebruiken al duizenden gebruikers uit 52 landen de gratis tool van Chat-Security.com.


De software is voor iedereen gratis te downloaden op www.chat-security.com. Bovendien is een betaalde versie van het programma twaalf dagen gratis uitproberen. Daarna kost dit aanvullend programma € 19,95 per jaar.