CyberMom Barbara nodigt ouders van jonge hacktalenten uit voor re_B00TCMP in Purmerend; de ultieme experience voor hacktalent

Gastlessen scholen in mei en juni voor exclusieve tickets re_B00TCMP

WANNEER: Zaterdag 9 juli van 10:00 – 16:30 uur
WAAR: H20 Esports Campus in Purmerend: https://h20.gg/
WEBSITE: https://re-b00tcmp.nl/

Op zaterdag 9 juli vindt in H20 (de Esports Campus in Purmerend) een nieuwe editie van re_B00TCMP plaats. Jonge ‘hackers’ in de leeftijd tussen 12 en 25 krijgen op deze dag middels interactieve workshops inzicht in de kansen en risico’s van hun uitzonderlijke cybertalenten. Daarnaast is er een apart programma voor ouders waarin ze handvatten aangereikt krijgen om de talenten van hun kinderen op een positieve manier in te zetten. re_B00TCMP is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd voor cybertalenten en hun ouders uit de gemeenten Alkmaar, Beverwijk, Haarlemmermeer, Purmerend, Den Helder, Heemstede en Velsen.

Jongeren – die op basis van hun IT-talent deelnemen aan re_B00TCMP – worden deze dag ondersteund door onder andere IT-deskundigen vanuit cybersecuritybedrijven en politie. Ze leren over online verantwoordelijkheden, online grenzen en welke mooie kansen er zijn met hun IT-skills. De ouders krijgen in een apart programma tips en handvatten aangereikt door ervaringsdeskundige ‘CyberMom’ Barbara. Zij vertelt hoe de talenten van kinderen op een positieve manier kunnen worden ingezet, en hoe ze kunnen worden behoed voor de risico’s van het internet. Omdat jongeren veel tijd online doorbrengen kunnen ze onbedoeld in aanraking komen met de verleidingen van cybercriminaliteit.

Barbara roept ouders uit de deelnemende gemeenten op om zich voor het programma aan te melden. Ze geeft zelf één van de workshops die op het programma staat. Dat doet ze als ervaringsdeskundige; toen haar zoon acht was heeft hij zich online grote problemen op de hals gehaald. “Je hoeft geen expert te zijn om je kind digitaal te begeleiden; zelf heb ik geen verstand van computers”, aldus Barbara. “Vanwege de jonge leeftijd van mijn zoon werden mijn zorgen niet serieus genomen door instanties, tot er ineens een wapen thuis werd bezorgd. Mijn zoon had geen idee in welk milieu hij zich begaf. Voor mij was het aanleiding om me erin te verdiepen, door tien jaar lang trainingen te volgen en met experts te praten. Met de opgedane kennis help ik nu ouders die zich in dezelfde situatie bevinden. Tijdens re_B00TCMP gaan we het niet over ingewikkelde computerzaken hebben, maar over je rol als ouder om de digitale skills van je kind te begeleiden.

Barbara staat versteld van de IT-skills van sommige jongeren. “Ouders hebben daar vaak geen notie van. De vraag is hoe je talentvolle jongeren kunt motiveren om een positieve bijdrage aan de samenleving te leveren. Daarmee helpen we voorkomen dat ze het pad van cybercriminaliteit kiezen. Er zijn weinig instanties die ouders van IT-talenten kunnen helpen en op scholen is er nog weinig aandacht voor digitale vaardigheden. Eigenlijk zouden jongeren erin moeten worden onderwezen via een lessenpakket”, aldus Barbara.

Re_B00TCMP op zaterdag 9 juli is onderdeel van een cyberweerbaarheidsproject van samenwerkingsverband Noord Holland Samen Veilig (NHSV). Het evenement is georganiseerd in samenwerking met publieke en private partners, waaronder gemeenten, cybersecurityexperts en de politie (Cybercrime Team van Noord-Holland en het Team High Tech Crime). Het doel is te voorkomen dat getalenteerde jongeren door hun IT-nieuwsgierigheid in aanraking komen met cybercriminaliteit, als dader of als slachtoffer.

Gastlessen in mei en juni
Om deelnemers voor re_B00TCMP te werven, is een gastles ontwikkeld voor scholen in de gemeenten Alkmaar, Beverwijk, Haarlemmermeer, Purmerend, Den Helder, Heemstede en Velsen. Deze gastles wordt gegeven in mei en juni, en duurt één lesuur. In dat uur vertelt een medewerker van een IT-bedrijf uit de regio over het werken in de IT-industrie en krijgen de leerlingen meer informatie over de re_B00TCMP. De gastles sluit af met een leuke online challenge, waarbij de deelnemers met de hoogste score kans maken om deel te mogen nemen aan re_B00TCMP. Overigens kunnen jongeren die in een van de deelnemende gemeenten wonen en de gastles niet hebben gevolgd, zich ook zelf aanmelden voor de dag, door de challenge te maken via https://re-b00tcmp.nl.

Bij de editie van vorig jaar november werden mooie resultaten geboekt. 210 kinderen slaagden voor het assessment. Uiteindelijk namen meer dan 50 jeugdige ‘hackers’ en 20 ouders deel aan het evenement.

Aanmelden
Ouders van kinderen binnen de grenzen van de deelnemende gemeenten kunnen zich gratis aanmelden voor het programma, via info@re-b00tcmp.nl.