Eén op drie vijftigplussers speelt voor eigen huisarts

Ouderen van 50 jaar en ouder lopen de deur niet plat bij de huisarts. Dat en meer blijkt uit een onderzoek in opdracht van Startpagina.nl onder duizend deelnemers van 50 jaar en ouder uit het Nationale 50-pluspanel. De ondervraagde senioren raadplegen bij fysieke klachten vooral familie en partner (25%) of het internet (31%). Op internet vindt 27% van de senioren een bevredigend antwoord. Een kleine minderheid (44%) gaat met fysieke klachten naar de huisarts, 20% wacht rustig af totdat de klachten overgaan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vijftigplussers redelijk honkvast zijn als het hun zorgverzekeraar aangaat. Van de ouderen zegt 61% resoluut het komende seizoen bij de huidige zorgverzekeraar te blijven, terwijl slechts 2% er zeker van is dat de huidige aanbieder niet de beste of voordeligste is voor komend jaar. “Een onterecht laag percentage gaat shoppen,” zo weet Leon Dekker, manager marketing & analyse van Startpagina.nl. “Juist op hogere leeftijd loont het om per jaar de voorwaarden te vergelijken en waar mogelijk over te stappen. Op latere leeftijd zijn er meer fysieke klachten en beperkingen, die door de verschillende zorgverzekeraars anders worden vergoed. Bovendien zijn de normen en vergoedingen elk jaar doorgaans aan veranderingen onderhevig.

Oriëntatie op de zorgverzekeraars
Bijna drie op de tien verzekerden (29%) oriënteert zich op de markt van zorgverzekeraars. Het overgrote deel hiervan (4 van de 5) zoekt online. Bijna de helft van de respondenten doet hierbij gedegen onderzoek op de sites van de zorgverzekeraars zelf, terwijl een kleine minderheid (42%) hiervoor vergelijkingssites gebruikt. Het belangrijkste selectiecriterium bij deze zoektocht is of de te verwachte zorg voor het komende jaar wordt gedekt. Opvallend genoeg is de prijs voor slechts 20% van de vijftigplussers de belangrijkste graadmeter.

Weinig vrijwillig eigen risico

Slechts 12% van de ondervraagde ouderen kiest voor een vrijwillig eigen risico. Uit het onderzoek blijkt tevens dat er een verband bestaat tussen opleidingsniveau en de hoogte van het risico. De grootste groep laagopgeleiden kiest voor gemiddeld 385 euro aan verwacht vrijwillig eigen risico, terwijl hoger opgeleiden een iets hoger eigen risico accepteren (€500).

Met de moraal onder de ouderen is het sowieso goed gesteld. Meer dan twintig procent van de respondenten verwacht ouder te worden dan negentig jaar. De grootste groep, iets minder dan 38 procent, denkt een leeftijd tussen de 80 en 89 jaar te halen.

Onderzoek

Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd onder leden van het Nationale 50-pluspanel. In totaal hebben 1003 respondenten van 50 jaar of ouder de vragenlijst ingevuld. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Over Startpagina
SP_logo-trimStartpagina.nl bestaat sinds 1998 en trekt dagelijks meer dan een half miljoen unieke bezoekers. De site biedt een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van antwoorden op vragen, tot inspiratie, informatie en producten. Startpagina.nl richt zich op een doelgroep vanaf 45 jaar.