50-plussers blijven ook in 2018 massaal bij zorgverzekeraar

Financiële prikkel wel steeds belangrijker bij 50-plussers

Hoe hoger de leeftijd, hoe trouwer de consument is aan een zorgverzekeraar. Dat en meer blijkt uit de tweede Startpagina Zorgverzekering Monitor in opdracht van Startpagina.nl. Van de ondervraagde 50-plussers is 75% de afgelopen vijf jaar niet gewisseld van zorgverzekering. Zes van de tien ondervraagde ouderen is ook dit jaar niet van plan te switchen. Slechts een kwart overweegt de overstap naar een andere aanbieder. De twijfel is het minst groot bij de deelgroep van 70-plussers. Hiervan blijft driekwart dit jaar zeker bij hun zorgverzekeraar. 86% van de 50-plussers geeft aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met de huidige zorgaanbieder.

Hoofdmoot om voor een verzekeraar te kiezen is een lagere maandpremie. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat de financiële prikkel de belangrijkste reden is om voor een andere zorgverzekeraar te kiezen. In vergelijking tot het hetzelfde onderzoek vorig jaar was dit voor slechts 20% van de respondenten de belangrijkste motivatie. Het belang van betere polisvoorwaarden is dit jaar minder geworden (32% ten opzichte van 44% vorig jaar).

De financiële prikkel werkt ook door in het vrijwillig eigen risico. Om de maandpremie laag te houden kiest 38% van de 50-plussers voor een vrijwillig eigen risico. Een kleine groep van de ondervraagden vermijdt hierdoor overigens wel een bezoek aan de huisarts. Zij zijn bang om geconfronteerd te worden met mogelijk hoge kosten en hoopt erop dat de medische klachten vanzelf over gaan.

Levensverwachting
De respondenten maken zich duidelijk geen zorgen om hun gezondheid en een kleine minderheid denkt zelfs een zeer hoge leeftijd te bereiken. 10% van de panelleden verwacht de respectabele leeftijd van 100 jaar te halen en 41% van de ondervraagde 50-plusser verwacht 90 te worden.

Warenonderzoek
Zorgverzekeraars worden steeds intensiever vergeleken op internet. 41% van de ondervraagde respondenten bezoekt vergelijkingswebsites en 46% websites van de zorgverzekeraars zelf. Leon Dekker van Startpagina.nl ziet dat veel 50-plussers Startpagina.nl aanwenden om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo werd de website in oktober en november al bijna 10.000 keer aangewend met zoektermen als ‘zorg, ‘zorgverzekering’ en ‘zorginformatie’.

Het jaarlijkse kwantitatieve onderzoek is eind oktober online uitgevoerd in opdracht van Startpagina. De doelgroep voor dit onderzoek bestaat uit Nederlanders van 50 jaar en ouder. In totaal hebben bijna 1800 ondervraagden de vragenlijst ingevuld. Het onderzoek van Startpagina.nl is uitgezet onder het Nationale 50plus Panel en uitgevoerd door Bureauvijftig in samenwerking met Ruigrok NetPanel.

Over Startpagina
Startpagina.nl bestaat sinds 1998 en trekt dagelijks meer dan een half miljoen unieke bezoekers. De site biedt een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van antwoorden op vragen, tot inspiratie, informatie en producten. Startpagina.nl richt zich op een doelgroep vanaf 45 jaar.