Kolmeijer Makelaars Nijmegen lanceert regionale veilingsite voor koopwoningen

Kolmeijer Makelaars Nijmegen lanceert als eerste makelaar in de regio een veilingsite voor koopwoningen. Via de site www.kolmeijerveiling.nl wil de makelaar de makelaarsmarkt openbreken om koopwoningen toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep. Na een uitvoerige testperiode is de eerste woning via de veilingsite inmiddels met succes verkocht.

Volgens makelaars Patrick van Haandel en Rolf Zegger speelt deze manier van verkopen in de toekomst een belangrijke rol. Van Haandel: “Beroepsvereniging NVM is al een tijdje aan het testen of hier behoefte aan is, maar daar wilden wij niet op wachten. Het veilingsysteem dat wij ontwikkeld hebben voor onze klanten is zo eenvoudig, dat het voor elke doelgroep mogelijk is om deel te nemen aan een veiling.

Om er voor te zorgen dat alleen serieuze koopintenties plaatsvinden via de veilingwebsite is er een extra beveiliging in het platform gebouwd. Bieders moeten zich eerst legitimeren alvorens zij een bod kunnen uitbrengen.

Inschrijving versus veiling
In de huidige markt worden vaak woningen verkocht op basis van inschrijving. “Veel kopers vinden de verplichting voor het eenmalig uitbrengen van een uiterste bod een vervelende manier van bieden,” aldus Zegger. “Met een veiling is het biedsysteem transparant en kopers kunnen vooraf hun eigen grens bepalen. In de praktijk merken we dat biedingen met een inschrijving dichtbij elkaar liggen. Achteraf horen we vaak van andere kandidaten dat ze nog wel iets meer hadden willen bieden als ze inzicht zouden hebben in de hoogte van het actuele bod.

Niet elke woning is geschikt om via een veiling te verkopen. Van Haandel: “Tijdens een verkoopgesprek nemen we de verschillende verkoopstrategieën met de klant door en dan merken we al snel welke manier het beste aansluit bij de klant. Uiteindelijk bepaalt de verkoper natuurlijk zelf op welke manier de woning de markt op gaat.

Eerste woning verkocht
De eerste woning is vorige week via de nieuwe regionale veilingsite met succes verkocht. Een mooi resultaat, aldus Van Haandel: “We hebben de techniek maandenlang uitvoerig getest. Het was een spannend proces voor ons maar ook voor de deelnemers. Wanneer iemand de laatste vijf minuten een bod uitbrengt, dan wordt de veilingtijd namelijk met vijf minuten verlengd. Gelukkig blijkt het systeem te voldoen aan de verwachtingen en kunnen we op deze innovatieve manier zowel verkopers als kopers een eerlijk biedsysteem aanbieden.