Moulding Industries breidt kunststofindustriegroep opnieuw uit met twee bedrijven

Als onderdeel van een eerder gestarte buy-and-buildstrategie heeft Paul Harkema, de ondernemer achter investeerder Moulding Industries (MI), wederom twee strategische overnames binnen de spuitgietindustrie bekend gemaakt. Met de acquisitiebegeleiding van Marktlink Fusies & Overnames zijn CKV Plastics B.V. uit Sprundel en het Amsterdamse Metron B.V. door het investeringsvehikel Moulding Industries overgenomen. De groep heeft met de overname een gecombineerde omzet van enkele tientallen miljoenen Euro’s en heeft meer dan 150 personeelsleden.

Door de recente strategische overnames van CKV Plastics B.V. en Metron B.V. is de organisatie nog beter in staat om een compleet aanbod te bieden en zo een one-stop-shop te vormen voor klanten in de kunststofmarkt. Moulding Industries heeft in de twee overgenomen bedrijven een volledig belang verworven, waardoor de interne verschuiving van capaciteit en opdrachten eenvoudig te realiseren is. Moulding Industries verstevigt door de overnames haar positie in verschillende sectoren waaronder de automobielindustrie, de (tuin-) bouw, de verlichtingsindustrie, de olie- en gasindustrie, de meubelindustrie en verpakkingsindustrie.

Huub Verbeeten, overnamespecialist bij Marktlink en acquisitie-adviseur van Paul Harkema: “We hebben Moulding Industries nu voor de vierde keer mogen begeleiden bij een overname in deze sector. De overnames zijn onderdeel van een buy-and-buildstrategie die we eerder samen met Moulding Industries uitgestippeld hebben. Het vertrouwen en de visie van Harkema in deze sector laat zien dat er veel mogelijkheden zijn voor consolidatie. De bedrijven zullen aan de achterkant geïntegreerd worden zodat er synergievoordelen ontstaan, terwijl de bedrijven afzonderlijk blijven opereren. In de toekomst zien wij met Marktlink nog meer kansen voor overnames in deze sector.

Achtergrond
Eerder acquireerde Harkema met Moulding Industries via Marktlink Packpower en Bema. Dankzij de overname van Bema in 2018 verwierf Moulding Industries een groot aandeel in de verfmarkt met klanten zoals Axalta en AkzoNobel. Bema heeft twee volledig geoutilleerde fabrieken: een fabriek in Zierikzee en (sinds 2004) een fabriek in Bosnië. Door de overname van Packpower in 2016 is de productie van kwalitatief hoogwaardige kunststofverpakkingen middels ‘blow moulding’, een extrusie-blaastechniek, aangetrokken.

De overnames passen in de strategie van Paul Harkema om meerdere bedrijven in deze branche samen te brengen. Harkema: “Ik focus mij op de kunststof producerende industrie omdat ik daar veel synergievoordelen zie met mijn huidige bedrijven. Tevens is dit een stabiele markt waarin veel degelijke bedrijven bestaan die een opvolgingsprobleem hebben, hier kan ik een goede oplossing voor bieden.