Moulding Industries slaat opnieuw strategische slag op markt van hoogwaardige kunststoffabricaten

Moulding Industries heeft opnieuw een strategische overname gedaan in de waardeketen van hoogwaardige kunststoffabricaten. Nadat het bedrijf van ondernemer Paul Harkema een jaar eerder het Zevenbergse Packpower via een management buy-in overnam, heeft het onlangs 100% van de aandelen van Bema Kunststoffen B.V. (“Bema”) uit Zierikzee overgenomen. Paul Harkema is gedurende het overnameproces begeleid door Marktlink Fusies & Overnames. Moulding Industries laat zich ook richting de toekomst gelden op de overnamemarkt in de branche, om zo via een buy-and-build strategie een one-stop-shop voor klanten te vormen.

Bema is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige kunststofproducten door middel van spuitgiettechniek. Door de innovatiekracht van Bema heeft het in de afgelopen jaren een sterke positie opgebouwd in met name de verfmarkt met klanten zoals Axalta en AkzoNobel. Een voorbeeld van de producten is de alom bekende Kleurtester van Flexa, welke in 2017 diverse consumentenprijzen gewonnen heeft. Bema bestaat uit twee volledig geoutilleerde fabrieken: een fabriek in Zierikzee en (sinds 2004) een fabriek in Bosnië. In totaal zijn er circa 90 werknemers bij het bedrijf actief.

Het bedrijf is opgericht in 1968 en werd in 1999 overgenomen door de drie verkopende aandeelhouders. Twee van de drie aandeelhouders hebben de wens uitgesproken een stap terug te doen en zich te richten op andere activiteiten. Oud-aandeelhouder Bart Gravendeel blijft de komende vijf jaar actief als algemeen directeur. Harkema geeft samen met hem de groeistrategie van Bema verder vorm.

Huub Verbeeten van Marktlink Fusies & Overnames: “Als ondernemer is Harkema altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen. Bovendien zoekt hij naar strategische toegevoegde waarde binnen de keten. Met deze overname zal zowel bij Bema (omzet) als bij Packpower (inkoop) synergie behaald kunnen worden. Daarnaast is er op het gebied van grondstofinkoop onderhandelingskracht te winnen door als collectief op te treden.

Paul Harkema onderstreept die woorden en ziet hoe hij met overnames waarde kan creëren in de markt van kunststofproducten: “Zowel de bestaande als de nieuwe afnemers van Bema bieden groeipotentieel, waarvoor het huidige machinepark voldoende ruimte biedt. Het doel is om uiteindelijk meerdere ondernemingen aan Moulding Industries te binden, die voldoende potentieel hebben om verder uit te bouwen. Mijn uiteindelijke visie is om onder de naam Moulding Industries een kunststofverwerkende groep te bouwen, een one-stop-shop waarin we klanten via één van de specialistische deelnemingen kunnen bedienen.