Nieuwe ‘nationale feestdag’ knallend van start

Halfjaarsavond grootst gelanceerd in Amstel Hotel

HYE 30 juni 2015. Amstel Hotel (Fotografie: Frans van Zijst)
HYE 30 juni 2015. Amstel Hotel (Fotografie: Frans van Zijst)

Met een exclusief gala in het Intercontinental Amstel Hotel zijn ruim 250 gasten van de top van het bedrijfsleven, politiek en kunst & cultuur vandaag het nieuwe Halfjaar ingegaan. Hiermee is Halfjaarsavond officieel van start gegaan als jaarlijks terugkerend evenement waarop alle Nederlanders en het bedrijfsleven terugblikken en vooruit kijken om hun voornemens, dromen en targets van de jaarwisseling het komende halfjaar tóch nog waar te maken of te overtreffen.

Initiatiefnemer Peter Wybenga: ‘Ik heb niet durven hopen dat zoveel mensen dit nieuwe initiatief zo snel en van harte zouden omarmen. Kennelijk vinden mensen het niet alleen leuk, maar ook erg belangrijk om de balans ieder halfjaar op te maken.’

Halve oliebollen
De officiële aftrap van de nieuwe nationale feestdag kende geen halve maatregelen. Onder het genot van halve oliebollen, halve kreeften, halve liters bier en halve flûtes champagne vierden het gemêleerde gezelschap het inluiden van hun nieuwe Halfjaar. Optredens van onder meer dj Maestro, Erik de Zwart en de jubilerende Hans Dulfer werden kort maar krachtig onderbroken door een knallend moment op middernacht.

Op de rode loper schitterden diverse supporters van Halfjaarsavond, waaronder Thijs Römer, René Mioch, Dirk Zeelenberg, Judith Osborn, Ed Nijpels, Ellen ten Damme, Ernst Daniel Smit, Jacques d’Ancona, Frits Huffnagel, Isa Hoes, Dennis van der Geest, Chris Zegers en vele anderen.

Peter Wybenga: ‘Uiteraard vind ik het geweldig dat zo’n breed scala smaakmakers uit de top van Nederland mijn initiatief steunt. Maar het is en blijft mijn ambitie om Halfjaar een feest te laten zijn van iedereen. Volgend jaar viert heel Nederland in de kroeg, thuis en op straat het halve jaar’.

Gastspreker en trendwatcher des Vaderlands Adjiedj Bakas ziet in het initiatief de huidige tijdgeest terugkomen: ‘we staan aan de vooravond van iets heel positiefs. In de turbulente tijd van vandaag kunnen we met Halfjaar een persoonlijke en economische stimulans geven en even stil staan voor een moment van bezinning en een moment om vooruit te kijken.’

Enquête Ruim 80 procent van de Nederlanders omarmt inmiddels het initiatief van Halfjaarsavond. Hoewel het een nieuw fenomeen betreft, vindt bijna de helft dat Halfjaar zelfs een nieuwe nationale feestdag moet worden: op 30 juni feest en op 1 juli iedereen vrij. Dat blijk uit onderzoek uitgevoerd door het Nederlands MediaNetwerk.