Noord-Hollandse jongeren leren over de kansen en risico’s van hun digitale talent

Op zaterdag 13 november organiseerden Noord-Holland Samen Veilig en de politie de re_B00TCMP, een evenement speciaal voor jongeren met sterk ontwikkelde IT- vaardigheden. In het H2O e-sports en gaming centrum in Purmerend kregen zij inzicht in de kansen en risico’s die hun talenten met zich meebrengen.

re_B00TCMP is gebaseerd op ervaringen uit Engeland. Het doel is om jongeren te laten zien hoe ze hun digitale vaardigheden op een goede manier kunnen inzetten. Zaterdag was er een apart programma voor ouders om hen hierin te ondersteunen. Marieke Verhagen, projectleider Cybercrime en Digitale criminaliteit van NHSV: ‘Met re_B00TCMP willen we jongeren met goede IT-vaardigheden in een vroeg stadium bereiken. Door het bieden van positieve alternatieven en trainingen hopen wij als overheid, politie en Openbaar Ministerie cybercriminaliteit te voorkomen en de jongeren te laten zien dat ze een digitaal talent zijn.

Assessment
Meedoen kon niet zomaar. Via gastlessen op scholen en met een online campagne zijn jongeren uit Alkmaar, Haarlemmermeer, Purmerend, Edam-Volendam, Heemstede en Hollands Kroon benaderd en uitgedaagd om een assessment te maken. Op basis daarvan kregen ze een score voor hun digitale vaardigheden en hun affiniteit met IT. 210 jongeren slaagden voor het assessment. Meer dan 50 van hen waren aanwezig bij de re_B00TCMP.

Sessies met politie
De jongeren kregen interactieve presentaties over ethisch hacken, cybersecurity en de gaming industrie. Ook konden zij meedoen aan verschillende digitale challenges. Het cybercrimeteam van Noord-Holland en Team High Tech Crime (Landelijke Eenheid Dienst Landelijke Recherche) van de politie vertelden over politie-onderzoeken op het gebied van cybercrime, wat wettelijk online wel en niet mag en over mogelijkheden om te werken bij de politie. Daarnaast konden jongeren meedoen aan een sessie van Gamen met de politie. Gerben Brug, van het cybercrimeteam Noord-Holland: ‘Met een mooi veelzijdig programma hebben wij laten zien welke kant deze jongeren kunnen kiezen in het spel van cybercrime.

Jong talent kansen bieden
We hebben nog heel wat slagen te maken in de strijd tegen cybercriminaliteit,’ aldus Marieke. ‘Als overheid kunnen we het verschil maken door met jong talent in contact te komen, ze aan ons te binden en door ze kansen te bieden. Dat begint met een cyberweerbaarheidsproject als dit, waarbij gemeenten, politie, scholen en bedrijven met behoefte aan IT-talent samenwerken.

Over NHSV
NH Samen Veilig (NHSV) is een regionaal samenwerkingsverband tussen 34 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de politie-eenheid Noord-Holland. De partners werken integraal samen om inwoners digitaal weerbaarder te maken tegen cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. NHSV werkt aan complexe veiligheidstukken die gemeentegrens-overschrijdend zijn en waar cybercrime onderdeel van is.

Website www.nh-sv.nl.