Ondernemers committeren 300 miljoen euro in twee nieuwe fondsen van Marktlink Capital

Marktlink Capital zet particulier kapitaal aan tafel bij PE fondsen; marktontwikkelingen wind in de rug

Het derde fund-of-funds van Marktlink Capital, voorheen Marktlink Investment Partners (MIP), heeft 200 miljoen euro aangetrokken. Ook voor haar feeder fonds voor secondary specialist Glendower is 100 miljoen euro bijeengebracht. Via Marktlink Capital krijgen vermogende ondernemers en family offices toegang tot de sterkste private equity fondsen. Door het zogenaamde denominator-effect zijn fondsen nog meer bereid privé kapitaal binnen te halen. Dit gaat gepaard met een sterke groei in de vraag van ondernemers naar private equity als onderdeel van de beleggingsportefeuille.

Particulier kapitaal profiteert momenteel van het denominator-effect in de private equity-markt. “Wet- en regelgeving bepaalt dat pensioenfondsen en verzekeraars maar een bepaald percentage van het kapitaal in private equity en venture capital mogen beleggen ten opzichte van traditionele makkelijk te verhandelen instrumenten,” aldus Bastiaan van Slobbe van Marktlink Capital. “Dit soort institutionele investeerders is verplicht bij lagere beurskoersen de beleggingsportefeuille te herbalanceren, wat kan betekenen dat investeringen in private equity verkocht moeten worden. Marktlink Capital heeft deze restricties niet en ziet de huidige marktomstandigheden juist als een kans om haar particuliere relaties toegang te bieden tot private equity fondsen die voorheen gesloten waren.”

Op zoek naar rendement
Marktlink Capital profiteert daarnaast van een toestroom van vermogende ondernemers en families, die een verschuiving maken naar private equity in de beleggingsportefeuille. De beurs doet ten opzichte van private equity al jaren onder in rendement (in West Europa gemiddeld 8% t.o.v. 15% over de laatste 10 jaar, bron: Bain & Company – Global Private Equity Report 2023). Ook wordt de vastgoedmarkt steeds minder aantrekkelijk door toenemende wetgeving en opgelopen rente. Hierdoor stappen investeerders naar private equity-fondsen die sinds een paar jaar onder andere door Marktlink Capital toegankelijk zijn gemaakt voor vermogende particulieren.

Door onze bewezen positie als verzamelaar van ondernemerskapitaal krijgen wij toegang tot aantrekkelijke topfondsen. De marktontwikkelingen maken private equity nog interessanter voor vermogende ondernemers en family offices dan het al was. Educatie van ondernemers is hierbij wel belangrijk, want het is niet voor iedereen weggelegd,” zegt van Slobbe. “Private equity is een langetermijnstrategie die in beginsel minder liquide is.

Secondary market laait op
Naast het derde fund-of funds is ook het Marktlink Capital feeder fonds voor secondaries specialist Glendower een succes geweest waarbij 100 miljoen is aangetrokken. Glendower is onderdeel van CVC Capital Partners en actief op de zogeheten secondary market waarbij doorgaans met korting bestaande belangen in private equity fondsen verhandeld worden. Onder andere door de eerder beschreven verplichte herbalancering van met name pensioenfondsen is deze markt sterk groeiende. Voor investeerders is deze markt aantrekkelijk door de inkoopkorting maar ook omdat toegezegd kapitaal snel aan het werk is omdat geïnvesteerd wordt in al bestaande portefeuilles van fondsen en/of bedrijven.

Samenvoeging Marktlink Capital
Sinds 1 juni zijn Marktlink Investment Partners en Welt Ventures samengevoegd in Marktlink Capital. Marktlink Investment Partners werd in 2020 gelanceerd om particuliere beleggers en welvarende ondernemers de kans te bieden te investeren in verschillende private equity-fondsen. De start van Welt volgde in 2022, die de deuren opende voor investeerders om in de beste venture capital fondsen te investeren. Door hun kapitaal te poolen kan Marktlink Capital kleinere investeerders toegang geven tot een markt waar de instapdrempel voorheen in de miljoenen euro’s lag. Die markt blijft groeien, aldus Jaap Vriesendorp, partner bij Marktlink Capital, die een verschuiving ziet. Het totale vermogen dat ondernemers hebben toegezegd aan Marktlink Capital fondsen bedraagt meer dan 800 miljoen euro. “Vroeger belegde je 60% in aandelen en 40% in obligaties, tegenwoordig is er eerder sprake van een 50-30-20 verdeling. De helft beleg je in aandelen, 30% in obligaties en de overige 20% in alternatieven, zoals private equity en venture capital. Het is de nieuwe norm aan het worden.