Striptekenaars in de etalage op vooravond Stripdagen Haarlem

Striptekenaars van de Haarlemse Stripdagen betrekken verschillende winkeletalages in de stad om de stripkunst aan het winkelend publiek te tonen tijdens de Stripdagen. Op de vooravond van dit festijn (donderdag 31 mei), zijn striptekenaars Schwantz, Margreet de Heer en Rey Roman vanaf 18:00 vanuit verschillende etalages in touw om een stripweergave te maken van de werkelijkheid en passanten. Het drietal bezet respectievelijk Jan Sikkes stoffen en gordijnen, boekenwinkel Coebergh en tabakswinkel Jean Licot. Winkelend publiek loopt het risico om zichzelf opgenomen te zien in de strip die naar aanleiding van de actualiteit, in drie totaal verschillende stijlen, wordt gecreëerd. 

De actie vormt het startschot van het project ‘Zichtbare Lijnen’, dat tijdens de Stripdagen Haarlem van 1 tot en met 3 juni wordt uitgevoerd. Het project koppelt in totaal 75 winkels (waaronder Albert Heijn, Society Shop en Hema) inhoudelijk aan diverse striptekenaars. Tijdens de stripdagen wordt een groot aantal winkeletalages in het centrum van Haarlem op een creatieve manier aangevuld met het werk van deze tak van de creatieve industrie. De route loopt van het Centraal Station naar de Grote Markt en doet ook de Kleine Houtstraat aan.

Organisator van het etalageproject, Stijn Schenk (Inholland): “Ik ben gek op stripboeken en geniet van de enorme diverse stijlen, thema’s en verhalen. Ik kom al jaren naar stripbeurzen en ik snap niet dat die wereld altijd gesloten blijft voor nieuwe kijkers. Je ziet maar heel weinig nieuwe mensen echt in contact komen met de strip en striptekenaars. Dat hopen we hiermee te veranderen.”

Met dit project worden de bezoekers van de Stripdagen beter op de winkelmogelijkheden in Haarlem geattendeerd. Tegelijk kunnen de kunstenaars zich in stijl presenteren. De de organisatie van de Stripdagen hoopt de bezoekers van Haarlem te verleiden om ook even op een van de vele exposities of activiteiten van de Stripdagen te komen kijken. De tweejaarlijkse Stripdagen trekken ruim 25 duizend bezoekers naar Haarlem. Naar schatting 75% van de bezoekers komt van buiten de stad.

Over de Haarlemse Stripdagen
‘Zichtbare lijnen’ is een project vanuit Nieuwe Energie op de Creatieve As (NECA). NECA in haar geheel is een samenwerkingsproject waarbij de Gemeente Haarlem, Inholland, Syntens en iMMovator direct aansturen en participeren in het faciliteren van startende ondernemers in de zakelijke creatieve industrie. NECA wordt mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie. Er is ook ondersteuning van Ymere, Rabobank Haarlem, Innovatieplatform Haarlem en de Kamer van Koophandel.
NECA bood ruimte voor een deelproject dat juist kunstenaars ondersteunt in hun ambitie tot zakelijk ondernemerschap. Het project ‘Zichtbare lijnen’ verwezenlijkt dit met een etalageproject dat Haarlem tijdens de Stripdagen in een stripstad verandert.  Partners in dit etalageproject zijn NECA, Hogeschool Inholland en Edding.