Tankstations voeren campagne voor Burgernet

Drie tankstations in IJmuiden, Zandvoort en Beverwijk gaan met Samen Veilig Ondernemen campagne voeren om te zorgen dat meer inwoners van Kennemerland zich aanmelden bij Burgernet. Tankstations zijn regelmatig doelwit van een overval.

Om het aantal overvallen terug te dringen, is het in het belang van de pomphouders dat de daders snel worden gepakt. De politie maakt daarbij dankbaar gebruik van de extra ogen en oren die Burgernet oplevert. Daarom plaatsen de tankstations vanaf 18 april reclameborden en deelt het personeel flyers uit, om klanten op te roepen zich aan te melden voor Burgernet.

Een overval op een winkel of bedrijf heeft vaak grote impact, vooral op het personeel. Dat blijkt uit de verhalen van medewerkers van tankstations. In het eerste kwartaal van 2013 zijn in district Kennemerland vier tankstations overvallen, waarbij het in één geval bleef bij een poging.

Extra ogen en oren

“Als politie doen we samen met gemeentes ons best en zetten we alle middelen in om overvallers te pakken. In 2012 hebben we daardoor alle overvallen op tankstations in het district Kennemerland opgelost”, zegt Fred Ootes van het Overvallenteam van de politie Noord-Holland. “Eén van de middelen die we tegenwoordig inzetten is Burgernet”, aldus Ootes. “Burgernet noem ik ook weleens onze extra ogen en oren”. Burgers die zich bij Burgernet hebben aangemeld krijgen een bericht via hun vaste of mobiele telefoon als de politie opzoek is naar een verdachte, een vermiste persoon of een verdacht voertuig. Het bericht wordt alleen verstuurd naar mensen die zich in het gebied bevinden waar het incident heeft plaatsgevonden. Zo’n incident kan bijvoorbeeld een overval zijn, maar ook een woninginbraak.

Hoe meer, hoe beter

Op dit moment hebben 38 gemeenten uit Noord-Holland zich bij Burgernet aangesloten. In totaal gaat het om 80.000 deelnemers. Hoe meer mensen zich bij Burgernet aansluiten, hoe beter het werkt. Van deelnemers wordt niet verwacht dat ze zelf actie ondernemen, maar dat ze de politie waarschuwen als ze een verdachte denken te zien waarnaar gezocht wordt. Deelname aan Burgernet is bovendien in het voordeel van de burger zelf: hij of zij zorgt bij deelname voor een grotere veiligheid in zijn of haar omgeving. Aanmelden kan op www.mijnburgernet.nl. Deelname is  gratis.

Initiatiefnemers

De campagne bij de tankstations is gestart op initiatief van Burgernet en  www.samenveiligondernemen.nl. Beiden hebben als doelstelling burgers ervan te overtuigen dat zij en bedrijven zélf bij kunnen dragen aan een grotere veiligheid. De cijfers liegen niet wat dat betreft: 70% van de aanhoudingen vindt plaats dankzij de alertheid van burgers.

Burgernet in de praktijk

Zo werkt Burgernet in de praktijk: Eerst komt een melding bij de politie binnen. Als de politie denkt baat te hebben van de inzet van Burgernet, verstuurt de meldkamer een bericht aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van het incident. Dat bericht kan een signalement van een persoon of voertuig zijn en wordt verstuurd als ingesproken bericht of als sms. Deelnemers aan Burgernet ontvangen de melding, en bellen als ze iets denken te zien het gratis Burgernettelefoonnummer. Dat nummer komt direct uit in de meldkamer van de politie. Zo staat Burgernet voor: samenwerken aan een veilige woon- en werkomgeving.