Inhoud cryptowallet van Chiel uit Heerhugowaard leeggeroofd na datalek

Cybercriminelen maken steeds meer slachtoffers. Oplichting vaker via je telefoon, tablet en PC

Verschillende online accounts, hetzelfde wachtwoord. Chiel uit Heerhugowaard had wel een stemmetje in zijn achterhoofd dat het niet verstandig was, maar nooit had hij gedacht dat hij de dupe zou worden van cybercriminelen. Tot voor kort. Toen zijn e-mailadres en wachtwoord na een datalek op straat lagen waren de gevolgen niet te overzien.

De cryptowallet – een soort bankrekening voor digitale valuta- van Chiel uit Heerhugowaard wordt beroofd van de inhoud. De bemiddelaar (cryptobroker) via wie hij in cryptovaluta belegt, constateert dat criminelen toegang tot zijn wallet hebben nadat ze zijn wachtwoord goed hebben ingevoerd. “Je zakt eerst door de grond,” zegt Chiel. “Na het invullen van mijn e-mailadres op de website www.haveibeenpwned.com zag ik dat mijn e-mailadres en wachtwoord op straat lagen. Mijn gegevens waren gestolen bij een website waar je je stamboom kunt opvragen. Diezelfde inloggegevens had ik op tal van andere sites gebruikt.

Criminelen die in bezit waren van zijn gehackte inloggegevens probeerden bij meerdere accounts van Chiel in te loggen, waaronder ook zijn social media kanalen. “Gelukkig had ik daar tweestapsverificatie aanstaan en is verdere schade voorkomen.” Het precieze bedrag dat de criminelen buit hebben gemaakt uit zijn cryptowallet wil Chiel niet noemen, maar wel dat het om een paar duizend euro gaat. “Na bemiddeling met de broker heb ik het geld teruggekregen,” zegt hij. “Voortaan gebruik ik tweestapsverificatie, zodat je niet zonder mijn telefoon kunt inloggen.

Bij de politie namen ze de tijd voor zijn aangifte. “Het geld uit mijn wallet was overgemaakt naar een andere wallet.” Het is alleen niet traceerbaar van wie die wallet is. Veel van zijn vrienden beleggen ook in cryptovaluta. Het besef dat hij was bestolen van duizenden euro’s, sloeg in als een bom. Zelf heeft hij online meteen al zijn wachtwoorden veranderd en overal de tweestapsverificatie aangezet. “Dat is ook de reden dat ik nu mijn verhaal doe. Ik wil zoveel mogelijk mensen behoeden voor deze fout. Ik gebruik nu veel verschillende wachtwoorden met verschillende e-mailaccounts. Het is het beste advies dat ik kan geven.

Chiel voelde zich na de diefstal eerst opgelaten, maar daarna wist hij het al snel van zich af te schudden. “Een gelukkige bijkomstigheid voor mij was dat de cryptomarkt volledig instortte toen mijn geld uit het account was gehaald,” zegt hij met een glimlach. “De dieven hebben mij dus uiteindelijk net op tijd beroofd, want ze hebben voorkomen dat ik bij die crash veel geld ben verloren.

Er is een levendige handel in gestolen consumentengegevens waarvan gedupeerden vaak veel te laat weet hebben. Cybercriminelen kunnen met illegaal verkregen inloggegevens toegang krijgen tot online accounts. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld cryptotegoeden stelen zoals in dit geval. Maar met gestolen gegevens kunnen criminelen bijvoorbeeld ook producten en diensten bestellen of een bankrekening openen”, weet Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland. “Ben je gedupeerd? Doe dan altijd aangifte. Aangiftes helpen om zicht te krijgen op eventuele verbanden en deze vorm van criminaliteit aan te pakken, al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld banken.”

Burgemeester Maarten Poorter van de gemeente Dijk en Waard vindt het goed dat Chiel zijn verhaal deelt met medeburgers: “Cybercriminelen azen op persoonlijke gegevens waarmee ze online tegoeden kunnen stelen of bijvoorbeeld accounts kunnen gijzelen. Het is dan ook belangrijk om ook deze misdaadvorm onder de aandacht te brengen. Zo beseffen inwoners wat de risico’s maar ook de gevolgen zijn. Zo kunnen we anderen behoeden voor de gevaren en gevolgen van cybercriminaliteit.

Doe je verhaal
Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van cybercrime? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Wij gaan vertrouwelijk om met je gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe we anderen met jouw verhaal kunnen behoeden voor cybercrime.