Home Alle persberichten Technisch familiebedrijf Mitrex vindt opvolging via Management Buy-In

Technisch familiebedrijf Mitrex vindt opvolging via Management Buy-In

0
Technisch familiebedrijf Mitrex vindt opvolging via Management Buy-In

Mitrex, een gespecialiseerd familiebedrijf opererend in het ombouwen van intern transportmaterieel, heeft een meerderheidsaandeel verkocht aan ondernemer Marnix Prosman via een Management Buy-In. Overnamespecialist Marktlink werd door de aandeelhouders ingeschakeld om geschikte opvolging te zoeken voor scheidend aandeelhouder en algemeen directeur Ben de Kruif.

Mitrex is ruim 20 jaar geleden opgericht en is gespecialiseerd in het ombouwen van intern transportmaterieel ter voorkoming van explosiegevaar. Bij de onderneming zijn 20 (FTE) ATEX-gecertificeerde specialisten werkzaam. Klanten zijn hoofdzakelijk leveranciers van heftrucks, dealers en distributeurs. Eindgebruikers van het materieel zijn aansprekende namen, actief in de petrochemische industrie, logistieke industrie, chemische industrie en defensie.

In 1996 is Ben de Kruif eigenaar geworden van Mitrex en van de zustervennootschap Moerman & Robbers. De Kruif heeft de onderneming uitgebouwd tot een gerespecteerde onderneming in binnen- en buitenland. Zoon David de Kruif is sinds jonge leeftijd verbonden aan de onderneming en verantwoordelijk voor de commercie. Na circa 25 jaar actief betrokken te zijn geweest binnen de onderneming en het naderende pensioen was een opvolgingsvraagstuk ontstaan om de Ben de Kruif als algemeen directeur op te volgen. In de zomer van 2019 hebben aandeelhouders Ben de Kruif, David de Kruif en een family office besloten om in 2020 gefaseerd afscheid te nemen van Ben de Kruif als aandeelhouder én algemeen directeur, en ruimte te creëren voor een nieuwe mede-eigenaar.

Management Buy-In beste van drie opties
Marktlink Fusies & Overnames zocht in opdracht van de aandeelhouders binnen verschillende opvolgingsmogelijkheden. Laurence Hamilton, verantwoordelijk voor deze transactie: “We hebben drie transactiestrategieën onderzocht die bij het vraagstuk van Mitrex passen. Een (gedeeltelijke) overname door een strategische koper, via een investeringsmaatschappij of via een MBI-kandidaat. Na meerdere gesprekken viel de keuze op de MBI-kandidaat Marnix Prosman, die tot voor kort nog actief was binnen zijn eigen familiebedrijf.

Met het aantrekken van de MBI-kandidaat bestaat het managementteam vanaf heden uit Marnix Prosman en David de Kruif. Prosman: “Ondanks de ontstane perikelen in de markt als gevolg van COVID-19, besloten wij in gezamenlijkheid ondernemerschap te tonen en de aanstaande transactie voort te zetten. De toegevoegde waarde van Mitrex in deze nichemarkt met een handvol Europese spelers is evident. Het doel is om gezamenlijk de onderneming naar een volgend niveau te brengen. Mitrex is een mooie nieuwe uitdaging met interessante kansen in de markt.

De family office blijft na de overname betrokken als minderheidsaandeelhouder. De investeerder is sinds 2000 nauw betrokken bij Mitrex in de rol van strategisch adviseur en is verheugd om na een relatieve korte zoektocht een ondernemende algemeen directeur aan boord te halen: “Met de aanstelling van het nieuwe management team is de continuïteit van de onderneming geborgd.