Vadeko zet in op groei en haalt investeerder NIBC Mezzanine & Equity Partners aan boord

Om in de toekomst aan de grote vraag te kunnen blijven voldoen, heeft de specialist in duurzame prefab houtskeletbouwconstructies Vadeko een minderheidsbelang in het bedrijf verkocht aan investeerder NIBC Mezzanine & Equity Partners (“NIBC”). Door te investeren in Vadeko wordt NIBC de partner voor de ambitieuze groeistrategie van het bedrijf. Dit heeft Marktlink Fusies & Overnames, die de transactie heeft begeleid, vandaag bekendgemaakt. Met groeikapitaal zal er worden geïnvesteerd in het uitbreiden van de productiecapaciteit en het verder automatiseren van het productieproces om het groeiende aantal klanten ook in de toekomst optimaal en met de meest hoogwaardige producten van dienst te kunnen zijn.

Vadeko is specialist in het ontwerpen, produceren, transporteren en monteren van duurzame en kostenefficiënte prefab houtskeletbouwconstructies (“HSB”) met een compleet productaanbod van dakelementen tot en met complete HSB-casco’s voor woningen. Het bedrijf staat sinds 2015 onder leiding van ondernemers Mark Timmer en Wiebe Postma. Komend jaar wordt er geïnvesteerd in de uitbreiding van gebouwen en onder andere een additionele productielijn waarbij de nadruk op gevelelementen komt te liggen. Naar verwachting kan er dan ruim 50.000 m2 aan extra gevelelementen per jaar worden geproduceerd.

Zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw maken in toenemende mate gebruik van prefab houtskeletbouwelementen. De hogere bouwsnelheden die gerealiseerd kunnen worden en strengere milieueisen vanuit de overheid liggen hier mede aan ten grondslag. Bouwen met hout zorgt namelijk met zijn duurzame eigenschappen zoals hernieuwbaarheid, goede isolatiewaardes en een minder milieubelastend productieproces voor onder andere CO2-reductie. Ook verloopt het werk door prefab houtskeletbouw-elementen op de bouwplaats efficiënter en zijn er minder transportbewegingen nodig, waarbij het proces schaalbaar is en past binnen de industrialisatie van de bouw.

Schrijnend woningtekort
De verwachting van zowel ondernemers Timmer en Postma als investeerder NIBC is dat de markt van prefab houtskeletbouw zich blijft door ontwikkelen. Tot en met 2030 is er een sterke vraag naar circa 1 miljoen nieuw te realiseren woningen.

Momenteel wordt voor ongeveer 70% van alle grondgebonden woningen al een prefab houtskeletbouw dak toegepast. Het aandeel van houtskeletbouw gevelelementen groeit bovendien sterk en wint met name vanuit het milieuaspect snel terrein ten opzichte van concurrerende bouwsystemen als prefab beton.” aldus Wiebe Postma. “Het aandeel van volledige houtskeletbouw cascowoningen is daarnaast nog geen 5% van het totaal. Het groeipotentieel van de markt, ook met het oog op het schrijnende woningtekort, is dus aanzienlijk.

Samen met groeipartner NIBC streeft Vadeko er naar om de preferred supplier van prefab houtskeletbouw-elementen te blijven en de onderneming op een duurzame manier uit te bouwen. “Vadeko is goed gepositioneerd voor verdere uitbreiding. Met het verstrekte minderheidsaandeel investeert NIBC in een duurzaam ondernemend groeibedrijf. NIBC zal het management ondersteunen in de realisatie van verdere groei waarmee Vadeko in de komende jaren zijn positie in de bouwsector kan versterken.” aldus Brigitte van der Maarel, Managing Director NIBC Mezzanine & Equity Partners.

Koen Rutten, die namens Marktlink de transactie begeleidde: ‘’Wij merkten dat er bovengemiddeld veel interesse was vanuit zowel investeerders als strategen doordat de onderneming in een branche actief is met een duurzaam karakter en hierin technisch voorop loopt. De grootste uitdaging was uiteindelijk om uit de vele geïnteresseerden de juiste partner te kiezen.’’

Samen met NIBC wordt er ook overwogen om acquisities te doen van andere prefab houtskeletbouwondernemingen om op die manier schaalvoordelen en synergiën te benutten. “De markt van de prefab bouw is sterk groeiend, maar tegelijkertijd erg gefragmenteerd. Schaalvergroting is naar onze mening een “must” om verder te komen met automatisering en industrialisatie, zodat we solide richting de toekomst kunnen opereren en klanten op een vooruitstrevende en hoogwaardige manier kunnen blijven bedienen.” stelt Mark Timmer.

De huidige ondernemers blijven aan het roer om de groeiplannen samen met de huidige medewerkers te ontwikkelen. Het bestand van medewerkers (sinds 2015 gegroeid van 40 naar 100 medewerkers) wordt de komende tijd uitgebreid.

Bron: Marktlink Fusies en Overnames