Zaanse kerk uit 1695 wordt repetitiecentrum voor internationale kamermusici

De Maria Magdalena Kerk en de bijbehorende pastorie in Zaandam worden binnenkort omgedoopt tot ‘Muziekhaven Zaandam’, een centrum waar kamermusici kunnen repeteren en concerten kunnen geven. Het Kamermuziek Centrum is een initiatief van het violistenechtpaar Mathieu van Bellen en Maria Milstein en kwam tot stand dankzij de bemiddeling van Reliplan.

De kerk en bijbehorende pastorie, een uniek pand uit 1695, zijn overgenomen door de nieuw opgerichte Stichting de Schuurkerk die het in gebruik zal geven aan kamermuziek ensembles. De Oud-Katholieke Kerk was sinds begin 2018 op zoek naar een koper die bij de herbestemming rekening houdt met de belevingswereld van gelovigen en ziet in het Kamermuziek Centrum een geschikte bestemming.

Hiermee komt de droom van violist Mathieu van Bellen uit. Hij zocht voor kamermusici naar een geschikte locatie om te repeteren, try-out concerten te geven, masterclasses te organiseren, opnames te maken en hiermee “een huis te creëren waar musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op concerten op de grote podia.” De kerk leent zich hier volgens Van Bellen perfect voor. De pastorie biedt de mogelijkheid om kleinere repetitieruimtes te creëren en verblijfsmogelijkheden voor intensieve meerdaagse repetitieperiodes. “Als muzikant kan ik zeggen dat elke musicus droomt van een plek zoals de Maria Magdalenakerk.

De Oud-Katholieke schuilkerk Heilige Maria-Magdalena is een opvallend groen geschilderd houten kerkgebouw aan de rand van het centrum van Zaandam. Het pand aan het Papenpad is een zogeheten schuurkerk, de oudste in Nederland, en sinds 29 mei 1969 een rijksmonument. Het kerkgebouw is uniek omdat het in een vrijwel ongewijzigde staat is. Het klavierorgel uit 1700 werd in 2010 in de originele staat hersteld.

Van Bellen: “Het is een heerlijke plek om je als artiest terug te trekken en je volledig te wijden aan de muziek. En het is ook een ideale locatie door de nabijheid van Amsterdam waar musici veel optreden op de grotere podia.

Voor de verkoper was het belangrijk dat respectvol om zou worden gegaan met het monumentale complex en het interieur”, aldus David van Duinen van Reliplan. Reliplan is een makelaarskantoor gespecialiseerd in religieus en maatschappelijk vastgoed die namens de eigenaar bemiddeld heeft. De eigenaar van de Maria Magdalena Kerk, het Oud-Katholieke Bisdom Haarlem, heeft laten weten zeer verheugd te zijn met de nieuwe eigenaar en het initiatief van harte te steunen.

Mathieu van Bellen: “Voor mij is muziek maken als religie, iets dat met volle toewijding gedaan moet worden, met respect, innerlijke rust, grote concentratie en wat, als het naar het grote publiek wordt gebracht, eerlijk en integer moet zijn.

Met de verkoopopbrengst zal het bisdom ander religieus erfgoed opknappen en verbouwen.