‘Zwerfkattie’ zwerft vanaf vandaag rond in Wormerland op zoek naar afval

Ontwerpster Mara voor het eerst oog-in-oog met haar ontworpen Opruimheld

‘Zwerfkattie, je opruimmattie’ stond vandaag voor het eerst oog-in-oog met bedenker Mara uit groep 5/6 van basisschool De Eigen Wijs. Het tot leven gebrachte ontwerp van de Opruimheld-ontwerpwedstrijd in Wormerland, werd hoogstpersoonlijk door wethouder Harold Halewijn aan bedenker Mara onthuld. De eerste mogelijkheid om Zwerfkattie in het echt te bewonderen is op 18 september tijdens de jaarlijkse World Cleanup Day. De mascotte moedigt op die dag in Wormerland verschillende vrijwilligers aan bij het opruimen van afval in de buurt.

Op de dag van de onthulling van de mascotte-onthulling kregen leerlingen van OBS De Eigen Wijs gastles van Stichting de Schone stad. Tijdens de les werd er gewerkt aan bewustwording over de noodzaak van schone steden, dorpen en zeeën en hoe iedereen hier zijn steentje aan bij kan dragen. Direct na de onthulling staken Mara en ‘haar’ creatie met verschillende klassen de handen uit de mouwen en verzamelden ze spontaan zwerfafval in de directe omgeving.

Wethouder Harold Halewijn prees Mara voor haar enthousiasme en creativiteit: “Vandaag zijn we hier getuige van een belangrijke stap in de dagelijkse strijd tegen zwerfafval in onze gemeente. Heel veel kinderen zijn bij de campagne betrokken en hebben meegedacht over het ontwerp. Dankzij het winnende ontwerp van Mara maken we inwoners bewuster over hoe om te gaan met afval. Zwerfkattie is de aankomende periode regelmatig terug te zien bij activiteiten in ons dorp.

Begin dit jaar werden ruim 1000 basisschoolscholieren in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar opgeroepen om een Opruimheld te bedenken en te ontwerpen. Het is bedoeld om het komende jaar inwoners te inspireren en op te roepen om bij te dragen aan een schonere leefomgeving. De wedstrijd is georganiseerd door Stichting de Schone stad in opdracht van NMCX en de gemeente Wormerland, omdat uit onderzoek van het CBS blijkt dat dat de helft van alle jongeren milieuvervuiling als het grootste probleem ziet. Kinderen leverden een bijdrage door zelf mee te denken met de opzet van de campagne. In totaal mocht de gemeente rekenen op bijna 300 ingezonden ontwerpen.

Drie finalisten
De finalisten van de ontwerpwedstrijd waren Jinaan (klas 5b, De Eendragt), Charlie (groep 4, ICBS de WormerWieken) en Mara (groep 3/4B, De Eigen Wijs). Jinaan ontwierp een opruimrobot waarvan de handen stofzuigers zijn en de voeten bezems. De scherpe tanden in zijn mond vermalen het afval dat hij opruimt. In het ontwerp van Charlie staat de opruimheld ‘Plecman’ centraal, die is voorzien van een magische hand met verschillende opruimstanden. Winnaar Mara ontwierp ‘Zwerfkattie, je opruimmattie’. Zwerfkattie heeft een speciale afvalgrijper waarmee hij met gemak rommel oppakt en in de vuilnisbak gooit.

Eind april kreeg Mara na een spannende finale van de Opruimheld-ontwerpwedstrijd al bezoek van wethouder Harold Halewijn om bekend te maken dat haar Zwerfkattie de meerderheid van de bijna 1200 ingediende online stemmen had gekregen. Zij ontving toen al een Nintendo Switch uit handen van de wethouder in afwachting van het ‘tot leven brengen’ van haar ontworpen Opruimheld.