Oproep: Opruimmascotte Zwerfkattie zoekt opruimmatties tijdens de Landelijke Opschoondag op 19 maart

Zwerfkattie, de opruimmascotte van Wormerland, moedigt bewoners aan een opruimommetje te maken tijdens de Landelijke Opschoondag op 19 maart. Iedereen die zijn steentje wil bijdragen aan een zwerfafvalvrije wereld, kan tot en met 19 maart een afvalgrijper lenen bij de Vomar aan de Kemphaanstraat 2.

Opruimmascotte Zwerfkattie stelt afvalgrijpers beschikbaar voor vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken tijdens de Landelijke Opschoondag op 19 maart. Zwerfkattie werd vorig jaar bedacht en ontworpen door Mara, een basisschoolleerling van De Eigen Wijs. De afvalgrijpers kunnen opgehaald worden bij de Vomar aan de Kemphaanstraat 2. Naast afvalgrijpers krijgen de vrijwilligers grappige ansichtkaarten mee naar huis om bij vrienden of buren in de brievenbus te doen. Met de ansichtkaarten worden zij opgeroepen om ook in actie te komen tijdens de Landelijke Opschoondag.

Opruimploegen Wormerland Duurzaam en Over Met Zwerfafval zijn in ieder geval present. Zij starten 19 maart om 09:00 bij de Gemeentewerf aan de Papiermakerstraat 6 en eindigen om 11:15 bij de Poelboerderij. Daar zal dan ook koffie, thee en iets lekkers zijn. Bewoners die een afvalgrijper lenen bij Vomar kunnen zich hier aansluiten óf zelf op pad gaan.

Wethouder Harold Halewijn: “We zijn blij dat de strenge covidmaatregelen achter ons liggen, waardoor Zwerfkattie samen met bewoners weer in actie kan komen. Zwerfafval in de buurt behoort begrijpelijk tot één van de grootste ergernissen van onze bewoners en het is schadelijk voor het milieu. Laten we ook dit jaar de handen ineenslaan om ons in te zetten tegen het zwerfafval in onze omgeving.

Zwerfkattie in actie
In aanloop naar de Landelijke Opschoondag zal Zwerfkattie op de Facebookpagina van de Gemeente Wormerland tien afvalgrijpers verloten onder enthousiaste bewoners. Dat niet alleen. Zwerfkattie belooft ook langs te komen bij opruimommetjes die bewoners maken tijdens de Opschoondag. Enthousiastelingen kunnen Zwerfkattie oproepen langs te komen via info@stichtingdeschonestad.nl.

Het ontwerp van Zwerfkattie
De gemeente Wormerland zet zich de afgelopen jaren nadrukkelijk in voor een plasticvrije omgeving. Zo werd er vorig jaar een grote ontwerpwedstrijd georganiseerd onder circa 1000 basisschoolkinderen in de leeftijd 5 tot en met 12 jaar. Er werd opgeroepen een Opruimheld te bedenken en te ontwerpen. Het winnende ontwerp kwam van Mara uit groep 5/6 van basisschool De Eigen Wijs. Ze bedacht Zwerfkattie je Opruimmattie dat de levensgrote gemeentelijke zwerfafvalmascotte werd. Tijdens de World Cleanup Day op 18 september vorig jaar was Zwerfkattie voor het eerst te zien voor het grote publiek. Zwerfkattie hielp toen de buurt flink op te ruimen en trok veel enthousiaste vrijwilligers aan.