Kieskeurig.nl komt met nieuwe generatie onafhankelijke producttesten

50 wasmachines getest: meer decibellen bij centrifugeren dan geadverteerd

Het consumentenplatform Kieskeurig.nl biedt, in samenwerking met zusterbedrijf en testexpert BesteProduct.nl, vernieuwde producttesten gebaseerd op doelgroepprofielen. Deze vernieuwende methode springt in op de vraag naar onafhankelijke producttesten en advies op maat op basis van persoonlijke voorkeuren. Aan de hand van een gratis keuzehulp worden de objectieve testdata verwerkt in een persoonlijk advies. Zo wordt elke gebruiker een toplijst aangeboden, gebaseerd op zijn of haar eigen specifieke wensen en eisen. Bij de eerste producttest van Kieskeurig.nl is een lichting wasmachines onder de loep genomen. De testen worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Milieuvriendelijk wassen niet besteed aan haastige consumenten
In zijn algemeenheid toont de wasmachinetest aan dat de ECO-normen die aan de wasmachines worden opgelegd, leiden tot onwenselijke bijeffecten. De wasmachines zijn dan wellicht milieuvriendelijker, maar niet geschikt voor consumenten met een haastig bestaan. Bijna de helft van de geteste machines doet buitensporig lang over het geselecteerde ecowasprogramma met daarbij zelfs een uitschieter van vijf uur.

De korte wasprogramma’s wassen daarnaast aanzienlijk minder schoon dan de reguliere of de langere wasprogramma’s. Ruim 30% van de geteste wasmachines scoort bij een snel wasprogramma een onvoldoende. Opvallend is daarnaast dat wasmachines meer decibellen produceren tijdens het centrifugeren dan dat de fabrikant beweert. Bijna alle machines bleken luidruchtiger dan in de specificaties is aangegeven.

De vijftig wasmachines zijn allemaal getest op de meest populaire wasprogramma’s: katoen 40 graden, katoen 60 graden, ecowasprogramma, snelprogramma en een door het onderzoeksbureau gekozen programma op basis van interessante wasmachinespecificaties. Denk bijvoorbeeld aan het sportprogramma en de automatische wasmiddeldosering. Deze wasprogramma’s zijn vervolgens getest op hoe schoon de was uit de trommel komt, vlekverwijdering, restvochtgehalte, spoelresultaat, tijd, temperatuurverloop, water- en energieverbruik en geluidproductie.

De best geteste wasmachine is per gebruiker verschillend
De nieuwe generatie producttesten van Kieskeurig.nl zijn op doelgroepprofielen gebaseerd. ‘One size fits all’ testresultaten passen niet meer in deze tijd, meent consumentenstrateeg Wendy Kuiper van Kieskeurig.nl: “Uit de resultaten van de eerste test onder 50 wasmachines is op te maken voor welk huishouden welke wasmachine het meest geschikt is aan de hand van specifieke behoeftes en gebruiksvoorkeuren. Met het vernieuwende onderzoek onderscheiden wij ons ten opzichte van de uitkomsten van de onderzoeken en keuzehulpmodules van andere spelers op de markt. Dat zie je gelijk terug in de eindconclusies: géén één wasmachine scoort ‘slecht’. De best geteste wasmachine is per gebruiker afhankelijk van wat deze belangrijk vindt en nodig heeft. Het mag duidelijk zijn dat een groot gezin met jonge kinderen een wasmachine anders gebruikt dan een student of een gepensioneerd echtpaar. De wasmachines zijn in verschillende prijssegmenten gekozen. Ongeacht budget zijn dus uiteenlopende modellen getest.

De vijftig geteste wasmachines zijn geselecteerd op basis van retailprijs, releasedatum en populariteit op de consumentenwebsite Kieskeurig.nl. “Kieskeurig.nl is een autoriteit op het gebied van onafhankelijk consumentenadvies.” aldus Kuiper. “Naast de vele op mening en ervaring gebaseerde consumentenreviews en expertreviews zijn onze doelgroepgerichte testen een waardevolle aanvulling gebaseerd op feiten. Hierdoor worden de bezoekers met onze testresultaten bijna op maat geïnformeerd en kunnen ze tot een weloverwogen aankoop overgaan.