Buurten binden de strijd aan tegen zwerfafval met buurtfeest in het vooruitzicht

Deze week start de gemeente Nieuwegein een grote zwerfafval Buurt Battle. Tot en met oktober nemen verschillende buurten in Nieuwegein het tegen elkaar op in een poging de buurt zo schoon mogelijk te houden. Met deze ludieke actie pakt de gemeente samen met haar inwoners en de Stichting Schone Stad zwerfafval in Nieuwegein aan. Zwerfafval is een van de grootste ergernissen. Centraal in de buurt battle-campagne staat de zwerfafvalmascotte Prullie de Prullenbak. Prullie is het resultaat van de gemeentelijke zwerfafvalmascotte ontwerpwedstrijd die vorig jaar onder duizend scholieren in Nieuwegein werd gehouden.

Door een cleanup-pakket op te halen bij de gemeentewerf in Nieuwegein scoren deelnemers punten voor de hele buurt. Zij kunnen ook punten scoren voor de buurt door foto’s en filmpjes in privéberichten naar @gem_nieuwegein op Instagram te sturen. Er zijn ook verschillende vouchers verstopt in de stad. De eerste tweehonderdvijftig inwoners die een cleanup-pakket ophalen, krijgen er een gratis buurt battle canvas tas bij.

Wethouder Marieke Schouten (Duurzaamheid): “Zwerfafval is een grote ergernis en geeft verrommeling van parken en buurten. Er ligt nog veel restafval in de natuur en hoe mooi zou het zijn als we dit met elkaar kunnen opruimen. En dan ook op een leuke manier zodat we het samen doen en tegelijk zorgen voor een schone leefomgeving en een buurt met betrokken inwoners.’’

Opruimommetjes
In het cleanup-pakket zit een afvalgrijper maar ook een ‘Opruimommetjes-kaart’. Deze kaart is samengesteld met tips van inwoners en bevat plekken die wat extra liefde verdienen. Het zijn plekken waar het regelmatig vies is en die door inwoners zijn getipt onder een post op de Facebookpagina van de Gemeente Nieuwegein. Op de ‘Opruimommetjes-kaart’ vinden deelnemers ook ‘Join the Pipe’-stations waar een flesje water gevuld kan worden. Ook worden er Repair & Recycle plekken aangegeven waar je spullen kunt laten repareren in plaats van ze weg te gooien. Natuurlijk is het de insteek om deze plekken op te sporen en als inwoners massaal op ‘Trash Hunt’ te gaan. Buurtbewoners kunnen elkaar daarom aansporen en uitdagen om ook mee te doen aan de buurt battle door een grappige wenskaart bij ze in de brievenbus te stoppen.

Wekelijks houdt de gemeente een tussenstand bij in punten op Instagram. De buurt met de meeste punten wint eind oktober de buurt battle. De winnende buurt krijgt een buurtfeest wanneer dat weer mag.

Meer informatie op https://www.nieuwegein.nl/debuurtbattle.