Stacy uit Nieuwegein met Prullie winnaar zwerfafvalmascottewedstrijd

Prullie de Prullenbak gezicht van de nieuwe gemeentelijke zwerfafvalcampagne

Prullie de Prullenbak is gekozen tot zwerfafvalmascotte van de Nieuwegeinse zwerfafvalcampagne. Het ontwerp van Stacy uit groep 7 van KBS De Vroonestein kreeg de meerderheid van de ruim 2.000 ingediende stemmen tijdens de zwerfafvalmascottewedstrijd. De winnaar kwam vandaag op het Recylingstation aan de Utrechthaven in Nieuwegein oog in oog te staan met haar eigen ontworpen creatie.

Wethouder Marieke Schouten (Duurzaamheid) van de gemeente prees Stacy en ook de andere finalisten. “Het is mooi om te zien hoe goed de campagne aanslaat. Het mag duidelijk zijn dat we erg trots zijn op Stacy. Ik wil benadrukken dat de ontwerpen van de andere finalisten ook grote indruk op ons hebben gemaakt. Alle deelnemers van de wedstrijd zijn ambassadeurs geworden van een schoon, heel en veilig Nieuwegein.

Als winnende mascotte is Prullie op verschillende evenementen aanwezig. Prullie vertelt over het effect van zwerfafval op het milieu en wat bewoners kunnen doen om zwerfafval te voorkomen.

Drie finalisten
Nieuwegein kon afgelopen voorjaar stemmen op één van de drie ontwerpen: Lia Groen, Prullie de Prullenbak of The Green Man. Stacy uit groep 7 van KBS De Vroonestein bedacht het winnende mascotte-ontwerp: “Ik ben supertrots dat Prullie tot leven is gekomen. Prullie kan heel veel afval opruimen door zijn grote lijf. Met zijn lange en soepele armen kan hij in elk hoekje komen. Prullie heeft lieve, grote ogen. Dat heb ik expres gedaan. Ik denk dat we op een positieve manier moeten vertellen dat iedereen zijn rommel netjes opruimt. Een vriendelijke uitstraling helpt hierbij een handje.

Prullie de Prullenbak won uiteindelijk van The Green Man van het 10-jarige duo Liza en Jesse uit groep 7 van basisschool Lucas Galecop. The Green Man is een intelligente robot met antennes en sensoren. De twee vrienden maakten zelfs een prototype, waarmee zij de straat op gingen. Ook vergaarde Prullie meer stemmen dan Lia Groen, bedacht door de 8-jarige Noëlle uit groep 4 van De Toonladder Galecop. Lia is een prinses die van schoonmaken houdt. Ze draagt een prachtige bezemjurk.

Over de campagne
Als onderdeel van de zwerfafvalcampagne werden begin dit jaar 3000 Nieuwegeinse scholieren in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar gevraagd om een mascotte tegen zwerfafval te bedenken en te ontwerpen. De wedstrijd is georganiseerd door Stichting de Schone Stad in opdracht van de gemeente Nieuwegein. De jeugd werd via scholen opgeroepen om een ontwerp in te sturen voor de perfecte Zwerfafvalmascotte. Eind juni werden de drie mascottefinalisten levensgroot met stoepkrijt door een kunstenaar op het Stadsplein in Nieuwegein gepresenteerd en kon er via de campagnewebsite www.jouwschonestad.nl/nieuwegein gestemd worden.

Sjaak Veeken van Stichting de Schone Stad wil iedereen die bij de totstandkoming van de mascotte betrokken was bedanken: “Dankzij de medewerking en inzet van alle basisscholen in de gemeente en de betrokkenheid van de scholieren komt het belang van een schone leefomgeving bij alle inwoners van Nieuwegein weer fris op het netvlies.