Home Alle persberichten Den Helder Airport klaar voor nieuwe markten

Den Helder Airport klaar voor nieuwe markten

0

Grootste offshore helihaven van Noordwest-Europa gerenoveerd

Photo credits for CHC Helicopters Netherlands. (Renovated platform Den Helder Airport)
Photo credits for CHC Helicopters Netherlands. (Renovated platform Den Helder Airport)

Den Helder Airport is vandaag, na een ingrijpende renovatie, officieel in gebruik genomen. Dankzij de vernieuwing is Den Helder Airport, naast de bestaande helikoptervluchten, nu nog beter geschikt voor personentransport naar Europese offshore steden en windmolenparken in de Noordzee.

‘Dankzij de renovatie van het platform kunnen wij de komende jaren nieuwe groeimarkten nog beter bedienen en daarmee onze positie als hét internationale centrum voor offshore activiteiten in de Noordzee behoorlijk verstevigen. Wij ontwikkelen ons tot economische motor voor de gehele regio en hebben de ambitie om de komende jaren het aantal arbeidsplaatsen te verdubbelen. Kortom, onze blik is vooruit naar een kansrijke toekomst’, aldus Conny van den Hoff, directeur van Den Helder Airport.

Nieuwe markten
Den Helder Airport wil de komende jaren nieuwe markten aantrekken. Volgens een recente ontheffing mag de luchthaven verder groeien tot 27.000 vliegbewegingen per jaar. Den Helder Airport is momenteel met verschillende geïnteresseerde aanbieders van lijndienstvluchten in gesprek. Lijn- en charterdiensten (maximumcapaciteit 30 personen) voor transport van onder andere offshore personeel uit binnen- en buitenland, waaronder een lijndienst naar het Britse Aberdeen en Esbjerg in Denemarken, liggen in het verschiet. Vanwege de ideale ligging ten opzichte van de zuidelijke Noordzee en de nauwe samenwerking met zee- en offshore haven Port of Den Helder wil Den Helder Airport zich ook richten op helikoptervervoer van onderhoudspersoneel voor het toenemend aantal windmolenparken in de Noordzee.

Renovatie
De ingrijpende renovatie van de drie oudste parkeerspots voor luchtvaartuigen, uitgevoerd door Ballast Nedam, heeft anderhalve maand geduurd. Het oude asfalt is gerecycled en verwerkt in een duurzaam en onderhoudsarm platform. De vernieuwde ondergrond bestaat uit naadloos, vloeistofdicht beton en is omringd door nieuw asfalt. Na de renovatie is het gehele platform voorzien van nieuwe belijning, en voldoet de luchthaven weer aan alle moderne eisen.

Grootste offshore helihaven
Het aantal vliegbewegingen op Den Helder Airport is de afgelopen jaren gestegen naar ruim 23.000 per jaar. Hiermee faciliteert de luchthaven circa veertig tot vijftig vluchten per dag, voornamelijk naar de 130 olie-, gas-, en serviceplatforms op het Nederlandse deel van de Noordzee. Momenteel passeren gemiddeld 140.000 passagiers per jaar, voornamelijk offshore personeel, de balies van Den Helder Airport. Hiermee is de luchthaven in de Kop van Noord-Holland een van de grootste offshore helihaven van Noordwest-Europa.

Hoofdstad van de Noordzee
Op Den Helder Airport zijn dertig bedrijven gevestigd, waaronder vijf helikoptermaatschappijen. Deze bedrijven bieden gezamenlijk 500 directe arbeidsplaatsen. Den Helder Airport is een belangrijke economische motor voor de regio en biedt indirect werkgelegenheid voor offshore gerelateerde bedrijven, havenbedrijven en toeleveranciers. Dankzij deze bundeling van economische activiteiten gericht op de internationale offshore industrie en door de nauwe samenwerking met Port of Den Helder, wordt Den Helder ook wel de hoofdstad van de Noordzee genoemd.