Disney helpt bij veilig en verantwoord internetgedrag kinderen

Online tool helpt ouders bij social media ‘beleid’

Vanaf deze maand kunnen ouders in Nederland met de “Circle with Disney” het internetgedrag van hun kinderen gericht sturen en controleren. Het apparaat geeft niet alleen de mogelijkheid om te zien welke websites en apps worden bezocht en gebruikt; ook kan content per kind worden gefilterd en toegang tot internet worden beperkt tot bijvoorbeeld een paar uur per dag.

Inrichten persoonlijke profiel
Ouders kunnen niet alleen desktops, smartphones en tablets per kind inrichten maar ook spelconsoles. Afhankelijk van de leeftijd kan een persoonlijk profiel worden ingesteld waarmee content wordt gefilterd. Ouders of verzorgers zien precies welke websites en apps door hun kind worden bezocht. De digitale levensstijl kan zo per gezin op maat worden ingericht. Het apparaat, dat via wifi wordt aangestuurd, geeft de mogelijkheid om via een app centraal alle online apparaten in huis in te richten voor veiliger gebruik van internet en social media voor kinderen. Het kan daarnaast een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid doordat er kan worden ingesteld dat kinderen bijvoorbeeld tijdens het reizen niet kunnen appen.

Internet simpelweg blokkeren
Met de Circle kan ook het aantal online uren per dag worden beperkt. Naast een meer gevarieerdere dagindeling draagt het beperken van internettoegang op bepaalde tijden bij aan bijvoorbeeld verkeersveiligheid. Maar het is ook handig om na bedtijd de toegang tot het web te blokkeren, zodat er niet stiekem tot de late uurtjes onder de dekens geappt wordt.

Toegang tot Disney Content
Als extraatje geeft de Circle toegang tot de videotheek van Walt Disney Home Entertainment. Behalve dit extra kijkplezier, krijgen kinderen GIF-jes, emojis, muziek en spelletjes. Het uitgangspunt is om families weer met elkaar de interactie aan te laten gaan, in plaats van alleen maar met de digitale wereld.

Onderzoek
Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Vodafone blijkt dat ruim 65% van de ouders aangeeft dat hun kinderen niet weten welk gedrag normaal is op internet. De grootste zorg van de opvoeders is dat hun kinderen websites bezoeken die niet bedoeld zijn voor minderjarigen. Het onderzoek laat daarnaast zien dat veel ouders bezorgd zijn dat hun kinderen in contact komen met onbekenden. Ook is overmatig internetgebruik en het delen van persoonlijke informatie een punt van zorg.

Meer informatie over Circle with Disney: http://www.meetcircle.nl.