Drie composietbedrijven uit Noord-Holland in Top 100 meest innovatieve bedrijven

Lichtgewicht tankcontainer van composiet geroemd door Kamer van Koophandel

Composietbedrijf Composite Production Technology (CPT) uit Wieringerwerf is genomineerd voor de twaalfde editie van de MKB Innovatie Top 100. Het bedrijf wordt geroemd om zijn lichtgewicht tankcontainer, die veertig procent lichter is en beter isoleert dan gangbare modellen. Voor de wedstrijd zijn ook NPSP uit Purmerend en Smit Composites uit Hoofddorp genomineerd. NPSP richt zich op vezelversterkte kunststoffen voor onder meer de bouw, design en mobiliteit. Smit Composites maakt composietproducten op maat.

Directeur Casper Willems van CPT is blij met de plaats in de Top 100. Of hij nu wint of niet als meest innovatieve bedrijf: “Zelf een prijs winnen is mooi, maar als een klant een prijs wint met jouw product is dat nog mooier. Zo won tanktransporteur Hoyer een duurzaamheidsprijs met het gebruik van onze Tankwell tankcontainers.’’

Composiet
Composiet bestaat uit hightech vezelversterkte kunststoffen. Het wordt in bijna iedere branche toegepast: van bruggen tot gevels, windmolens tot baden, auto’s en satellieten. De markt is nog relatief jong, maar maakt een snelle groei door en heeft bovendien een belangrijke rol in de transitie naar gebruik van duurzame materialen.

Samenwerking
CPT is ontstaan bij het project ‘Open Innovatie Alliantie Groot Composiet’, een samenwerkingsverband tussen het MKB en instellingen uit de composietsector in Noord-Holland. In 2016 is er opnieuw een samenwerking gestart op dit innovatieve gebied: het project ‘Valorisatie Hightech Sector Composieten NH’; hiervoor is 2,25 miljoen euro ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) is penvoerder van het project.

Hesther Bouma van NHN noemt het een extra boost dat drie composietbedrijven uit Noord-Holland zijn genomineerd voor de MKB Innovatie Top 100. “Deze nominatie is een mooie bevestiging dat deze bedrijven écht innovatief bezig zijn. We komen in de zoektocht naar nieuwe toepassingen van (bio)composiet dan ook een enorme gedrevenheid en passie tegen bij de bedrijven en kennisinstellingen die veelbelovend is. Maar we moeten ook scherp blijven dat we op andere fronten verbindingen verstevigen, niet alleen tussen deze bedrijven. Bijvoorbeeld met het onderwijs. We willen jong talent laten zien hoe gaaf het is te werken voor een bedrijf dat met composiet werkt.

Over de MKB Innovatie Top 100
De Kamer van Koophandel (KvK) stelt ieder jaar de MKB Innovatie Top 100 samen uit Nederlandse bedrijven die concrete innovaties hebben gerealiseerd. De KvK stimuleert namelijk de groei van bedrijven, en een van de pijlers hiervan is innovatie. Dit najaar zijn de prijswinnaars bekend.

Website: www.mkbinnovatietop100.nl