Fevzi uit Amsterdam en Etienne uit Westervoort verkozen tot Amateurscheidsrechter van het Jaar 2022

Tijdens de Dag van de FairPlay op de KNVB Campus in Zeist

Etienne Wettingfeld uit Westervoort is zaterdag tijdens de Dag van de FairPlay verkozen tot verenigingsscheidsrechter van het Jaar 2022. Tegelijkertijd werd Fevzi Tirpanci uit Amsterdam uitgeroepen tot KNVB-scheidsrechter van het Jaar 2022. Fevzi en Etienne wisten zich elk positief te onderscheiden ten opzichte van de twee andere finalisten in hun categorie.

KNVB en ARAG startten begin oktober vorig jaar de zoektocht naar de amateurscheidsrechters van het jaar. Na een intensief nominatie- en stemproces werden twee winnaars per provincie uitgeroepen. Deze 24 provinciewinnaars moesten de vakjury, bestaande uit Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist, columnist en schrijver) overtuigen van hun kwaliteiten, middels een vragenlijst en motivatie. Op basis hiervan werden uiteindelijk drie verenigingsscheidsrechters en drie KNVB-scheidsrechters afgevaardigd naar de finaleronde.

De zes finalisten (uit elke categorie drie) moesten tijdens de Dag van de FairPlay op 7 januari op de KNVB Campus in Zeist vragen van de vakjury beantwoorden en on the spot een scheidsrechterscase over fairplay oplossen. De twee uiteindelijke winnaars wisten zich hierbij te onderscheiden van de overige finalisten.

Verenigingsscheidsrechter Etienne Wettingfeld: “Mijn rol als scheidsrechter heeft mij de afgelopen jaren ontzettend geholpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling en groei. Vijf jaar geleden had ik er nog niet van kunnen dromen om hier op het hoogste podium te staan. Ik wil de KNVB en ARAG bedanken voor het opzetten van deze campagne, omdat het veel jonge mensen steunt en enthousiasmeert die nu overwegen ook scheidsrechter te worden.

KNVB scheidsrechter van het jaar Fevzi Tirpanci was aangenaam verrast: “Ik ben erg ambitieus en daarom erg trots op deze uitverkiezing. Het geeft een stuk waardering en het sterkt mij in mijn drive om door te groeien naar de absolute top. Hopelijk zien jullie mij daar binnen nu en tien jaar, net als mijn grote voorbeeld Serdar Gözübüyük.

Dag van de FairPlay
De Dag van de FairPlay is een positieve en sympathieke dag voor alle amateurscheidsrechters, waarin fairplay centraal staat. ARAG stond op deze dag rechtstreeks in contact met (potentiële) scheidsrechters. In een interactieve sessie kwam deze groep meer te weten over relevante thema’s, zoals leiderschap, mentale fitheid en looplijntechnieken. Ook kregen de scheidsrechters een update over de spelregels en blikte scheidsrechter Danny Makkelie terug op het WK voetbal in Qatar. Het uiteindelijke doel van de Dag van de FairPlay is om het talent bij amateurscheidsrechters naar het volgende niveau te brengen.

Bas Nijhuis, internationaal scheidsrechter in het betaald voetbal en eveneens jurylid, kijkt terug op een succesvolle verkiezing en prees de uiteindelijke winnaars: “Op scheidsrechtersgebied loopt in Nederland ontzettend veel talent rond. Uiteindelijk moet deze verkiezing een zetje in de rug zijn voor de vele vrijwilligers die actief zijn in onze competitie. Zonder hen is het voetbal verloren.

Website: www.scheidsrechtervanhetjaar.nl.