Gemeente Waterland stelt gratis opruimgereedschap beschikbaar voor uitgestelde Opschoondag tijdens de World Cleanup day op 19 september

Op 19 september 2020 stelt de gemeente Waterland gratis opruimmaterialen beschikbaar aan opruiminitiatieven die door verenigingen, ondernemers en inwoners tijdens de World Cleanup Day worden georganiseerd. Iedereen die in groepsverband de handen uit de mouwen wil steken om hun buurt of omgeving te ontdoen van zwerfafval, komt voor het lenen van materialen in aanmerking. Het collectieve opruiminitiatief zou aanvankelijk op 21 maart van dit jaar plaatsvinden tijdens de Landelijke Opschoondag maar werd vanwege de uitbraak van de coronacrisis in Nederland uitgesteld.

Voor steeds meer inwoners, wijken, scholen en bedrijven is deelname aan de jaarlijkse Landelijke Opschoondag vanzelfsprekend, merkt ook Sjaak Veeken van NMCX: “Ons doel is om inwoners enthousiast te maken om samen te zorgen voor een schone leefomgeving. De laatste jaren zien wij daarin steeds meer beweging. Meedoen aan de Landelijke Opschoondag is niet alleen een laagdrempelige manier om aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen, maar het versterkt ook de band tussen inwoners, medewerkers of klanten. Steeds meer groepen organiseren daarom zelf een schoonmaakactie of ondersteunen bestaande lokale schoonmaakactiviteiten.

Groepen van drie personen of meer kunnen materialen te leen vragen bij Roelof Lenis van de gemeente Waterland via telefoonnummer 0299-658585. De materialen bestaan uit onder andere afvalgrijpers en vuilniszakken.

Coronamaatregelen
Naast de algemene regels van het RIVM om niet naar buiten gaan met ziekteverschijnselen en 1,5 meter afstand houden, hanteert de World Cleanup Day enkele extra voorzorgsmaatregelen. Bij het opruimen van zwerfafval moeten deelnemers rubber of latex handschoenen dragen. De door de gemeente beschikbaar gestelde grijpers mogen niet door meerdere mensen gebruikt worden en onderling uitgewisseld. Verzameld zwerfafval moet direct worden weggegooid in een afvalbak. Wanneer een deelnemer zwerfafval ‘niet vertrouwt’, raadt de organisatie aan het te laten liggen. Deelnemers wordt gevraagd alleen of in kleine groepjes te komen, bij voorkeur in gezinsverband.

De organisatie van de World Cleanup Day in Nederland wordt verzorgd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Naar verwachting doen wereldwijd 20 miljoen mensen mee aan het initiatief. In Nederland zijn tot nu toe bijna 400 acties aangemeld met ruim 3.000 deelnemers. In Nederland deden vorig jaar een recordaantal van 200.000 vrijwilligers mee om hun buurt zwerfvuilvrij te maken. Verdeeld over 4300 acties gingen buurtbewoners, verenigingen en gemeenten aan de slag. De organisatie doet een oproep om zoveel mogelijk initiatieven vooraf aan te melden via www.supportervanschoon.nl/kaart/actie-aanmaken.