‘Zwerfkattie’ verkozen tot Opruimheld van Wormerland

Ontwerp van Mara wint met 524 stemmen

De kersverse Opruimheld van Wormerland heet Zwerfkattie’, je opruimmattie’. Na een spannende finale van de Opruimheld-ontwerpwedstrijd is de creatie van Mara uit groep 3/4B van basisschool De Eigen Wijs tot winnaar gekozen uit in totaal bijna 1200 ingediende online stemmen. De creatie van Mara wordt de belichaming van de gemeentelijke zwerfafvalcampagne die komende weken in een echte mascotte wordt uitgewerkt. Mara werd vandaag op het schoolplein verrast door wethouder Harold Halewijn en nam de hoofdprijs, een Nintendo Switch, in ontvangst.

Het winnende ontwerp van Mara zal komende zomer bij verschillende activiteiten in Wormerland aanwezig zijn. Begin dit jaar werden ruim 1000 basisschoolscholieren in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar opgeroepen om een zwerfafval-opruimheld te bedenken en te ontwerpen die komend jaar inwoners inspireert en oproept om bij te dragen aan een schonere leefomgeving. De wedstrijd is georganiseerd door NMCX in opdracht van de gemeente Wormerland, omdat uit onderzoek van het CBS blijkt dat dat de helft van alle jongeren milieuvervuiling als het grootste probleem ziet. Kinderen leveren een bijdrage door zelf mee te denken met de opzet van de campagne. Tot 19 april kon er via de website www.jouwschonestad.nl/wormerland op de finalisten worden gestemd. In totaal mocht de gemeente rekenen op bijna 300 ingezonden ontwerpen.

Wethouder Harold Halewijn van gemeente Wormerland is overweldigd over hoeveel kinderen van de gemeente hebben meegedacht over de nieuwe Opruimheld: “Het is geweldig om te zien hoe betrokken en gepassioneerd de scholen en hun leerlingen zijn geweest bij het creëren van een nieuwe opruimheld. Het mag duidelijk zijn dat we erg trots zijn op alle deelnemers, omdat zij samen de zwerfafvalproblematiek op de agenda hebben gezet. Mara, het brein achter het winnende ontwerp, wil ik van harte feliciteren met de geboorte van haar creatie.

Drie finalisten
Wormerland kon afgelopen twee weken stemmen op één van de drie kanshebbers: van Jinaan (klas 5b, De Eendragt), Charlie (groep 4, ICBS de WormerWieken) en Mara (groep 3/4B, De Eigen Wijs). Jinaan ontwierp een opruimrobot waarvan de handen stofzuigers zijn, en de voeten bezems. De scherpe tanden in zijn mond vermalen het afval dat hij opruimt. In het ontwerp van Charlie staat de opruimheld ‘Plecman’ centraal, die is voorzien van een magische hand met verschillende opruimstanden. Mara, de uiteindelijke winnaar, ontwierp ‘Zwerfkattie, je opruimmattie’. Zwerfkattie heeft een speciale afvalgrijper waarmee hij rommel oppakt en in de vuilnisbak gooit.

Sjaak Veeken van Stichting de Schone Stad, die de campagne in opdracht van de gemeente en stichting NMCX heeft uitgevoerd, bedankt deelnemers en gemeente: “Een schone leefomgeving is belangrijk voor het welzijn en de toekomst van gemeente Wormerland. Dankzij de medewerking en inzet van alle basisscholen en leerlingen staat deze campagne hoog op de kalender en kunnen we binnenkort een nieuwe bewoner inschrijven in het burgerregister: een Opruimheld die van wanten weet en medeburgers kan onderwijzen op de positieve effecten van een schone stad.” De twee andere finalisten worden ook in het zonnetje gezet met een leuk cadeaupakket voor hun inspanningen en deelname.