MKB Fonds verkoopt aandelen Pool Trading aan huidige directie

De Amsterdamse participatiemaatschappij MKB Fonds heeft Pool Trading International B.V. (‘Pool Trading’) verkocht. Met de verkoop van de deelneming is bedrijfsopvolging bij de MKB-onderneming mogelijk gemaakt.

MKB Fonds verkocht onlangs Pool Trading, groothandel in voornamelijk tweedehands dieselmotoren, keerkoppelingen en generatorsets voor de maritieme industrie. Met de verkoop van de aandelen door MKB Fonds heeft de directie van Pool Trading nu weer de volledige aandelen in handen.

Groei van de organisatie
Met in het vooruitzicht het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van een van de aandeelhouders, werd eind 2012 de beslissing genomen tot verkoop van de onderneming. Zodoende nam MKB Fonds een aandelenbelang van 50% in de groothandel.

MKB Fonds heeft sinds haar participatie in 2013 ondersteuning geboden op strategisch niveau. Er werd onder andere een strategie opgezet voor het verder uitbreiden van het internationale salesnetwerk. Met succes, want er werd bij Pool Trading een groei gerealiseerd van de winstgevendheid van 45%.

Bedrijfsopvolging gerealiseerd
MKB Fonds investeert en participeert in MKB-ondernemingen met de gelden die zij ophaalt door de uitgiftes van MKB-obligaties en MKB-aandelen aan particuliere beleggers. Thomas Wals, directeur van MKB Fonds, vertelt: “Wij zijn erg trots op de groei die Pool Trading in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Daarnaast hebben wij een bijdrage kunnen leveren aan het veilig stellen van bedrijfsopvolging. Problematiek waar veel MKB-ondernemers op een bepaald moment tegenaan lopen. Door onze financiering werd het voor de opvolgers mogelijk om destijds in te stappen en nu ook ons te kunnen uitkopen. De investeringsstrategie van MKB Fonds focust zich dan ook onveranderd op dergelijke (familie)bedrijven waarbij opvolgingsvraagstukken spelen. Daar ligt onze specialiteit en ervaring en kunnen we verschil maken voor de toekomst van een onderneming.

Erik Boomsma, directeur van Pool Trading: “In 2013 kreeg ik de mogelijkheid om een deel van de aandelen in Pool Trading te kopen van de uittredende aandeelhouders. Ik had echter onvoldoende middelen om deze aankoop te financieren. Ik zocht samen met MTH Corporate Finance naar een sterke financiële partij, die veel ervaring heeft in dit soort overnametrajecten. Ik vond deze in MKB Fonds en sinds die tijd heb ik op een zeer prettige manier met hen samengewerkt. Door de goede ontwikkelingen van Pool Trading heb ik nu de mogelijkheid om ook de aandelen van MKB Fonds te kopen en is het bedrijf dus volledig overgedragen aan de volgende generatie.

Over Pool Trading
Pool Trading, gevestigd in Sliedrecht, werd in 1994 opgericht en is een internationale groothandel gespecialiseerd in gebruikte (tweedehands) dieselmotoren, generatoren, keerkoppelingen en onderdelen die zij levert aan maritieme en industriële bedrijven. Het bedrijf telt 16 medewerkers en heeft een omzet van ruim 6 miljoen per jaar.

Over MKB Fonds
MKB Fonds beheert momenteel drie gesloten fondsen, gefinancierd door de uitgiftes van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers, met een totale waarde van circa EUR 35 miljoen. Inclusief bancaire financiering kan met deze fondsen voor tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in bedrijven. De MKB-bedrijven in deze fondsen realiseren in 2016 gezamenlijk circa EUR 200 miljoen omzet en bieden direct werkgelegenheid aan honderden werknemers in binnen- en buitenland. MKB Fonds investeert en participeert in volwassen Nederlandse MKB-bedrijven met een bewezen marktpositie en goede vooruitzichten. MKB Fonds ondersteunt haar participaties in verdere professionalisering van de organisatie.