Schoolkinderen in Nieuwegein ontwerpen op eerste schooldag mascotte tegen zwerfafval

Bijna 3000 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar van basisscholen in Nieuwegein worden uitgedaagd om een mascotte voor de plaatselijke bewustwordingscampagne rond zwerfafval te bedenken en te ontwerpen. Op de eerste schooldag van het nieuwe jaar gingen 24 leerlingen van groep 7 van basisschool Vroonestein fris aan de slag met hun eigen mascotte-ontwerp. De wedstrijd is georganiseerd door Stichting de Schone Stad in opdracht van de gemeente Nieuwegein. Inzendingen kunnen nog tot 12 januari worden ingediend via de website www.jouwschonestad.nl/nieuwegein.

De gemeente Nieuwegein wil graag kinderen actief betrekken bij de totstandkoming van de mascotte, omdat jongeren steeds meer een actieve rol willen nemen bij de bescherming van onze planeet. De zwerfafvalproblematiek maakt hier een wezenlijk onderdeel van uit. Kinderen kunnen zelf met de campagne-opzet meedenken en bijdragen aan het verminderen van zwerfafval in de eigen leefomgeving.

Sjaak Veeken van Stichting de Schone Stad: “Door basisscholen te betrekken bij het ontwerpen van de mascotte, bestaat er gelijk ruimte om zwerfafvalproblematiek op niveau met de leerlingen te bespreken. Leerkrachten kunnen zo samen met de kinderen associaties met zwerfafval bespreken die inspiratie geven voor hun persoonlijke ontwerp van de mascotte. Het is geweldig om te zien hoe snel de wedstrijd werd omarmd door de scholen en hun leerlingen. Het bewijst dat kinderen zuinig willen zijn op hun leefomgeving en op de eigen planeet waar ze op wonen”.

Erica Coppens, directeur van basisschool Vroonestein: “Als omgevingsbewuste school vinden wij het belangrijk dat we samen voor onze zwerfafvalvrije toekomst zorg dragen. Eén van onze kernwaarden is ‘zelfbewust’. Een schonere wereld begin bij jezelf en daarom ruimt elke maand een andere klas bij ons het zwerfafval op van het schoolplein. Meedoen aan de ontwerpwedstrijd is voor ons een volgende kindvriendelijke stap in deze bewustwording. Onze school hoopt van harte dat deze actie voor een schoon Nieuwegein een groot succes mag worden.

Een trip naar ‘De Efteling’ winnen
Via de website www.jouwschonestad/nieuwegein kunnen de leerlingen een foto of scan van hun ontwerp uploaden. Een jury kiest de beste drie ontwerpen, waaruit de inwoners van Nieuwegein vervolgens het topontwerp mogen kiezen. Van het winnende ontwerp wordt een levensechte mascotte gemaakt, die het gezicht wordt van de campagne. De winnaar wint een trip naar de Efteling met het eigen gezin.