Steinar Henskes met Agrilaser eerste finalist Haarlem INC

De eerste finalekandidaat van ondernemerswedstrijd Haarlem Inc is op dinsdag 18 september bekend gemaakt. De 21 jarige ondernemer Steinar Henskes uit Haarlem is als ‘kwartfinalist’ gekozen tijdens de ‘Goede Zaken ondernemers 2-daagse‘. 

De 2-daagse is een beurs waar jaarlijks vele tientallen ondernemers en business clubs vertegenwoordigd zijn en is een initiatief van het Haarlems Dagblad. De uiteindelijke winnaar krijgt zoals ieder jaar een ‘bedrijfsstart met voorsprong’. Henskes gaat door naar de Haarlem Inc finale in het voorjaar van 2013.

 

 

 

(Foto door Johan Tempelaar,  De Coalitie)

Steinar Henskes biedt, met zijn uitvinding de Agrilaser, een diervriendelijke oplossing tegen overlast van ganzen en vogels, zoals bijvoorbeeld op Schiphol. De andere kwartfinalisten die tijdens de ‘Goede Zaken ondernemers 2-daagse’ kort hun plan presenteerden, zijn de 28-jarige afgestudeerde Media en Entertainment student, Inge Verdegaal en de 41-jarige Robbert Zoon. Inge Verdegaal is een bedrijf gestart onder de naam Book-ing. Ze speelt in op de behoefte aan professionele artiestenbegeleiding in combinatie met een boekingskantoor. Robbert Zoon helpt met zijn onderneming het bedrijfsleven in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Daarnaast  is Robbert de website www.haarlemgoed.nl gestart, een online platform waar dagelijks goed nieuws uit en over Haarlem wordt gepubliceerd.

De ondernemerswedstrijd is er voor starters die tot maximaal 1 jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Iedereen uit de regio Haarlem met een goed idee of een uitvinding kan meedoen. De geselecteerde deelnemers krijgen een eigen coach toegewezen door de Rabobank of MKB-Haarlem. Een deskundige jury selecteert en beoordeelt uiteindelijk de ingediende ideeën. “Uit eerdere edities is gebleken dat er behoefte is om plannen te laten toetsen door investeerders. Informal investors kijkt daarom dit jaar over de schouders van de kandidaten mee”, legt Remco van Musscher van Haarlem Inc uit.

Haarlem Inc is een samenwerkingsverband van de Haarlemse bedrijven en organisaties Rabobank Haarlem en Omstreken, Pré wonen, Pot Jonker Seunke Advocaten, Haarlems Dagblad, hogeschool Inholland Haarlem, JAN©, Stichting FIT, MKB-Haarlem en Young MKB-Haarlem. De organisatie heeft als doel het stimuleren van ondernemerschap in Haarlem en bedrijvigheid tot op wijkniveau aan toe.

Door een toenemende vraag naar ondersteuning en praktisch advies bij het starten van een eigen onderneming is de opzet van de wedstrijd dit jaar veranderd. Maandelijks wordt uit de aanmeldingen één ondernemer geselecteerd, die meedingt naar een plek in de kwartfinale. De wedstrijd duurt tot en met april 2013.

Economie stimuleren met Haarlem Inc

Haarlem Inc is erop gericht om ondernemerschap in Haarlem te bevorderen. Haarlem heeft namelijk behoefte aan nieuwe bedrijven, om de stad in de toekomst te laten groeien en om activiteit in de stadsdelen te bevorderen. Het te winnen prijzenpakket helpt bij de start van een nieuwe onderneming. Het bewijs hiervan zijn de winnaars van voorgaande jaren; de Logobus en Tweetjemee.

Mede-initiatiefnemer Rosalie Smit van MKB Haarlem: “Haarlem huisvest vele honderden potentiële ondernemers die met het idee rondlopen om voor zich zelf te starten. Neem alleen al de specialisten binnen de Haarlemse creatieve industrie die met dank aan het beleid van de gemeente Haarlem sterk groeiende is. Juist nu is het belangrijk dat nieuwe starters impulsen geven aan de regionale economie. Haarlem Inc geeft net dát zetje in de rug om ideeën om te zetten in ondernemerschap.”

Meedoen aan de wedstrijd bevordert het netwerk van de deelnemers, die hiermee nieuwe en interessante relaties opdoen. Geïnteresseerde starters kunnen zich inschrijven via www.haarleminc.nl.