VADO Beheer neemt meerderheidsbelang in EMD Tooling‏

Het in Eindhoven gevestigde VADO Beheer heeft vanaf heden een meerderheidsbelang in EMD Tooling. EMD Tooling eigenaar en directeur Eric Stinges blijft bij de onderneming betrokken en behoudt de minderheid van de aandelen. De Vlaamse investeerder Think2Act heeft haar volledige belang met deze transactie verkocht. Eric Stinges en Think2Act werden tijdens het verkoopproces begeleid door Marktlink Fusies & Overnames.

EMD Tooling is al meer dan 20 jaar expert in het ontwikkelen, produceren en onderhouden van hoogwaardige industriële gereedschappen zoals volg-, snij-, buig-, en trekstempels. De onderneming levert deze gereedschappen met name aan de automotive industrie, de vliegtuigbranche en aan afzetmarkten zoals verpakkingsbedrijven en machinebouwers. De klanten zijn verspreid over de hele wereld en worden bediend door 35 medewerkers vanuit de locatie in Oostrum.

Eric Stinges kocht EMD door middel van een management-buy-out in 2007. Om EMD op het gebied van professionaliteit, efficiëntie en winstgevendheid naar de volgende fase te loodsen, verkocht Eric begin 2015 een deel van de aandelen aan een investeringspartner die aan deze aspecten kon bijdragen, namelijk Think2Act. In de afgelopen drie jaar is er door Eric Stinges en Think2Act uitstekend samengewerkt en zijn hun voorafgestelde doelstellingen grotendeels bereikt. EMD heeft een jaaromzet van circa 7 miljoen euro, waarvan ruim 60% afkomstig is uit het buitenland.

Think2Act heeft derhalve op haar beurt in goed overleg met Eric Stinges aangegeven graag een exit te willen realiseren. In VADO Beheer is vervolgens een uitstekende opvolger voor Think2Act gevonden. VADO Beheer is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij waarvan de aandelen geheel in het bezit zijn bij de familie Van Doorne. VADO Beheer richt zich op investeringen in gezonde en goed geleide Nederlandse en Belgische maakbedrijven, bij voorkeur met een technisch karakter en een omzet tussen de 5 en 50 miljoen Euro.

De focus van VADO Beheer is gericht op de lange termijn met de nadruk op duurzame waardegroei. De investeringsmaatschappij richt zich op meerderheidsbelangen met een stabiele cash-flow en is continue op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden.

Aart Fortanier, voorzitter van de Raad van Bestuur bij VADO Beheer: “VADO Beheer opereert als een investeerder op afstand. Ons doel is om de ondernemingen verder te laten groeien, waarbij maximaal ruimte gelaten wordt voor het ondernemerschap binnen de participaties. Onze filosofie is: het management onderneemt en heeft de dagelijkse leiding en VADO Beheer geeft advies en ondersteunt het management waar gewenst.

Eric Stinges blijft als aandeelhouder en directeur betrokken bij EMD Tooling. Samen met VADO Beheer wordt de huidige groei van EMD Tooling verder voortgezet. Stinges: “Na een uitstekende samenwerking met Think2Act, ben ik met VADO Beheer als nieuwe medeaandeelhouder ervan overtuigd EMD Tooling wederom verder te optimaliseren en uit te bouwen. Tijdens het verkoopproces heb ik hun prettige manier van samenwerken al mogen ondervinden. Dit in combinatie met de technische (markt)kennis binnen VADO Beheer en haar andere deelnemingen, geeft mij veel vertrouwen voor de toekomst!”.

Jelmer Duijve van Marktlink Fusies en Overnames: “EMD Tooling is de afgelopen jaren hard gegroeid en staat aan de vooravond van de volgende stap. Als high-end leverancier van industriële gereedschappen, actief in met name de automotive/truck industrie, past EMD Tooling perfect in het plaatje van VADO Beheer. Dit is een fantastische kans voor Eric Stinges, EMD Tooling en VADO Beheer. Met deze samenwerking is de toekomst voor EMD Tooling nog beter gewaarborgd en kan de volgende groeifase wederom worden ingezet”.