Inwoners gemeente Waterland steken handen uit de mouwen tijdens de World Cleanup Day op 19 september

Verschillende inwoners, verenigingen, buurtbewoners en vriendengroepen trokken afgelopen zaterdag de omgeving in om afval op te ruimen tijdens de World Cleanup Day 2020. Stichting NMCX bezocht in opdracht van de gemeente Waterland diverse opruiminitiatieven om deelnemers te bedanken voor hun inzet. Als blijk van waardering kregen deelnemers een bloembol cadeau als aandenken aan deze landelijke opschoondag om zo de eigen omgeving op te fleuren met een mooie bloem.

Het team dat de vrijwilligers uit naam van de gemeente bezocht, spreekt van een succesvolle editie. “Ondanks de coronacrisis kunnen we spreken van een groot succes”, aldus Sjaak Veeken van NMCX. “Ons doel is om inwoners enthousiast te maken om samen te zorgen voor een schone leefomgeving. De laatste jaren zien wij daarin steeds meer beweging. We hopen dat deze editie van World Cleanup Day steeds meer inwoners doet beseffen dat zwerfafval een probleem is.

Troep dat in het water terechtkomt vervuilt de waterrijke omgeving en dat heeft serieuze impact op flora en fauna. Dat constateerde ook hengelsportvereniging HSV Vislust tijdens hun deelname aan de World Cleanup Day afgelopen weekend. De vissers gingen zaterdag met zes vaartuigen het water op om het water en de oevers rond Monnickendam te ontdoen van zwerfvuil. In anderhalf uur werd een aanhanger met gevulde vuilniszakken gevuld. Harry Kwakman van de hengelsportvereniging: “Het overgrote deel van onze leden zijn natuurmensen en zeer begaan met het milieu. Na afloop van het vissen aan de waterkant, zie je dan ook niet dat ze er, qua afval, ooit zijn geweest. Met verschillende campagnes zetten we ons in voor een beter milieu, want elke watervogel die verstrikt raakt in zwerfafval is er één te veel.

Bij buurthuis De Bolder in Monnickendam werd zaterdag ook Jelmer Stolk door het bedankteam van stichting NMCX bezocht voor zijn inzet. Jelmer is een jonge buurtgenoot die via social media oproepjes deed aan buurtgenoten om zaterdag gezamenlijk de buurt op te ruimen. Meer dan 40 mensen gaven hier gehoor aan. Gewapend met een zak en een grijper, die door de gemeente in bruikleen waren gegeven, trokken ze de buurt in. Stolk trakteerde de deelnemende opruimploegen na afloop op taart. Veeken vindt het geweldig dat de World Cleanup Day in de gemeente gelijk tot meer bewustwording heeft geleid: “Hoewel de omgeving erg schoon oogde, was er verwondering hoeveel troep er was verzameld. Dat was voor deze buurtgenoten voldoende aanleiding om af te spreken vanaf nu samen maandelijks de omgeving in te trekken om zwerfafval op te ruimen. Een geweldig mooi resultaat buiten al het afval dat werd opgeruimd.

In verband met het coronavirus werden extra voorzorgsmaatregelen genomen. Bij het opruimen van zwerfafval moesten deelnemers van de organisatie rubber of latex handschoenen dragen. Bovendien mochten de door de gemeente beschikbaar gestelde grijpers niet door meerdere mensen gebruikt worden en onderling uitgewisseld.