Docenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde op stage bij composietbedrijven regio

Verbinding met bedrijfsleven met oog op snelle ontwikkelingen in lucratieve branche

Docenten Electrotechniek en Werktuigbouwkunde van het ROC Horizon College en Hogeschool Inholland hebben op 14 en 15 november tijdens docentenstagedagen kennis gemaakt met composietbedrijven uit de regio. De werkbezoeken aan de bedrijven Schaap Composites, 2MV Composites, Rolan Robotics, CPT, Theuws Polyester en Futura Composites hadden als doel een betere verbinding tussen de bedrijven te realiseren en op middellange termijn een nieuwe instroom van medewerkers te bewerkstelligen. De docentenstagedagen werden georganiseerd door Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) in opdracht van zeven Westfriese gemeenten. De stages zijn een extra onderdeel bij het project ‘Valorisatie High Sector Composiet NH, dat mede wordt gefinancierd door de Europese Unie en de Provincie Noord-Holland.

Toepassingen
Composiet wordt als materiaal steeds vaker toegepast in de industrie. Het is een goed alternatief voor ‘ouderwetse’ materialen op het gebied van gewicht, energiegebruik en operationele duurzaamheid. Composiet is een relatief jong materiaal met veel toegevoegde waarde voor een duurzame samenleving in verschillende sectoren. Het materiaal begint steeds meer zijn sporen te verdienen en dat merken de aanbieders. Zij gebruiken composiet in de bouw van interieuronderdelen, maar ook in jachten, sportauto’s en vliegtuigen. De composietsector ontwikkelt zich sneller dan de instroom van productiemedewerkers. Reden dat de sector en scholen elkaar ontmoeten tijdens de afgelopen docentenstagedagen.

Behoefte
De zeven Westfriese gemeenten werken samen met een Regionaal Economische Agenda om de economie in de regio te versterken. “Het project docentstages composieten is daar een mooi voorbeeldproject van waar we trots op mogen zijn” aldus Harry Nederpelt, wethouder Economische Zaken van de gemeente Medemblik.

Tijdens de dagen schetsten de bedrijven een toekomstbeeld van de sector en welke banen daarvoor per direct al beschikbaar zijn. “Composiet is nog niet opgenomen in het lespakket. We hebben er ook nog niet veel kaas van gegeten. Deze dagen gaven een goed beeld van toepassingen en de bedrijven,” aldus docent Werktuigbouwkunde Frank Hersch van het ROC Horizon Collega. “Wij hebben al even overlegd met de collega’s en wij gaan werken aan een module. Daarnaast willen wij net als vandaag op excursie naar bedrijven gaan maar dan met de studenten. Het composiet lab bij InHolland in Alkmaar staat ook op ons lijstje. En als derde met inHolland een uitwisseling van composietpractica.

Piet Goverse van ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord: “Composiet is een interessante sector. Het voordeel van composiet is dat het bijdraagt aan duurzaamheid en het een toekomst bestendige sector is. Het zou mooi zijn als na deze dag een eerst stap is gezet om de kennis van composiet aan het curriculum van het MBO toe te voegen, waarbij docenten de kennis overdragen aan de studenten en het onderwijs aan bedrijven. De composietsector wordt steeds groter. Steeds meer bedrijfstakken zoeken naar duurzame oplossingen. Met composiet kun je sterkte en lichtgewicht mooi combineren. Elke kilogram minder aan gewicht scheelt aanzienlijk in de automotive, luchtvaart en transportsector en leidt uiteindelijk tot minder CO2 uitstoot.

Groot Composiet
Het project ‘Groot Composiet’ is een project van de Westfriese gemeenten en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN). De deelnemende bedrijven werken samen in het EFRO project Valorisatie High Sector Composiet NH, dat mede wordt gefinancierd door de Europese Unie en de Provincie Noord-Holland.