‘Alleenwerker’ bij woningbouwcorporaties veiliger dankzij Soloprotect

Onderhoudmedewerker met Identicom-LRPer jaar vinden in Nederland circa 120.000 bedrijfsongevallen plaats. Mensen die alleen werken, bijvoorbeeld bij woningbouwcorporaties, lopen een groter risico op een bedrijfsongeval dan mensen die werken in teamverband. Met de multifunctionele Identicom van veiligheidsdienst SoloProtect, een wereldwijd beproefd concept, kunnen alleenwerkers in nood onopvallend alarm slaan.

Medewerkers bij woningbouwcorporaties hebben steeds vaker te maken met intimidatie, agressie en zelfs geweld. Mensen die alleen werken, buiten het zicht van een collega, zoals onderhoudsmonteurs of ambtenaren die een ‘keukentafelgesprek’ voeren, lopen een extra risico. “De maatschappij verhardt en de druk op sociale woningbouw neemt toe. Er is nauwelijks doorstroming, een grote vraag naar sociale huurwoningen en minder opvang in de geestelijke gezondheidszorg. Met onze Identicom kan de alleenwerker in een crisissituatie met één druk op de knop alarm slaan en veel leed voorkomen”, aldus Jeroen van Acquoy, directeur Soloprotect Nederland.

De Identicom is een onopvallend hulpmiddel dat eruitziet als een houder voor een identiteitskaart. Dat maakt het gebruik gemakkelijk en discreet. Doordat de Identicom is uitgerust met technieken zoals GSM en GPS staat de alleenwerker via SoloProtect 24 uur per dag, 7 dagen per week, in direct contact met de alarmcentrale voor situaties waarin hulp nodig is. De medewerker van de NCP-gecertificeerde alarmcentrale luistert mee en schakelt direct hulpdiensten, zoals politie of ambulance, in wanneer dit nodig is. Er wordt een opname gemaakt die de werkgever ter reconstructie kan opvragen bij een juridisch geschil of als praktijkvoorbeeld in agressietrainingen. Ook slaat de Identicom dankzij de ingebouwde valdetectie automatisch alarm wanneer de alleenwerker valt of onwel wordt en op de grond blijft liggen en niet meer in staat is zelf alarm te slaan.

Voorbeeldfunctie
Medewerker met Identicom-LRDe (semi)overheid heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van goed werkgeverschap. Woningbouwcorporaties worden tegenwoordig door de inspectie gecontroleerd op hun beleid rondom alleenwerkers. “Als werkgever wil je de zekerheid dat je mensen veilig kunnen werken en in geval van nood direct hulp kunnen inschakelen. Daar zorgen wij voor”, aldus Jeroen van Acquoy. SoloProtect ontzorgt de werkgever bij naleving van de Arbowet en de Zorgplicht, die werkgevers verplichten adequate maatregelen te nemen om te voorkomen dat een werknemer iets overkomt. Van Acquoy: “Onze klanten merken dat zij met de Identicom veel persoonlijk leed bij hun medewerkers kunnen voorkomen en grote financiële risico’s voor de organisatie kunnen afwenden. En dat al vanaf 1 euro per dag.”

Wereldwijd zijn dagelijks ruim 150.000 mensen in sectoren als overheid, gezondheidszorg, woningbouwcorporaties, onderwijs, detailhandel, horeca, bouw en logistiek uitgerust met een Identicom.