Basisscholen Battle Plastic Whale Foundation scoren 18.631 stemmen op creatieve ideeën om school plasticvrij te maken

De scholieren uit Leiden, Den Haag, Haarlem en Rotterdam die meegedaan hebben aan de Battle van de Plastic Whale Foundation haalden de afgelopen weken in totaal 1084 kilo zwerfafval uit de natuur. Als onderdeel van de Battle bedachten de scholen creatieve ideeën om de school plasticvrij te maken en presenteerden die in TikTok-video’s. In totaal is er 18.631 keer gestemd op de video’s. De klas met de meeste stemmen, groep 8 van De Parkiet uit Den Haag, werd vandaag onthaald op het Scheepvaartsmuseum in Amsterdam om de prijs in ontvangst te nemen.

Gymnastics, stickers & cleanups
De ideeën met de meeste stemmen zijn bedacht door basisschool De Parkiet (groep 8) uit Den Haag, De Zuidwester (groep 7A) uit Haarlem en de Prins Alexanderschool (groep 8) uit Rotterdam. Zo bedenkt de winnende klas op vaste basis met andere klassen op pad te gaan voor een clean-up om ze te leren dat zwerfafval niet in de natuur hoort én hun steentje bij te dragen aan een plasticvrij milieu.

De tweede groep lijkt het juist een goed idee om met stickers te werken, en deze te plakken op plastic, als een soort waarschuwing. Waarom zouden we alleen waarschuwingen zichtbaar maken op bijvoorbeeld pakjes sigaretten, als plastic in het milieu ook heel veel schade aanricht? De laatste groep gooit het over een sportieve boeg. Zij willen ingezameld plastic recyclen en gebruiken voor gymnastics, oftewel klimrekken op school.

Educatief programma met Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam opende vandaag speciaal de deuren voor kinderen van de winnende klas, De Parkiet. Kinderen uit de klas namen hier de Plastic Whale Award in ontvangst en krijgen met de hele klas gratis toegang tot het museum. Het Scheepvaartmuseum en de Plastic Whale Foundation maakten verder vandaag een structurele samenwerking bekend voor een gezamenlijk educatieprogramma, waarmee in het voorjaar wordt gestart. De winnaars van de Battle kregen daar vandaag al een klein voorproefje van.

Sarah de Beurs, directeur van de Plastic Whale Foundation: “Onze organisaties werken al een aantal jaren samen rondom plasticvis-uitjes voor bezoekers tijdens de zomervakantieprogrammering (de Walvisweken en later de gek-op-waterweken) en onze jaarlijkse publieke evenementen om met zo veel mogelijk mensen in Amsterdam de grachten schoon te maken. Wij zijn dan ook erg blij met de nieuwe samenwerking die vandaag officieel wordt bekrachtigd.

Water verbindt werelden. Dit is het motto van Het Scheepvaartmuseum. Water heeft Nederland economische voorspoed gebracht. In het verleden, maar ook in het heden. Door de klimaatcrisis is water ook een bedreiging. “Juist wij kunnen mensen inspireren door ook het perspectief van duurzaamheid mee te nemen in onze activiteiten,” aldus Michael Huijser, directeur van Het Scheepsvaartmuseum. “De samenwerking met de Plastic Whale Foundation valt binnen onze doelstelling een eco-positief museum in 2030 museum te zijn. Wij zijn ons erg bewust van de klimaatcrisis en de gevolgen van de stijgende zeespiegel en de plastic soep. Door middel van programmering en educatieve projecten zorgen wij voor meer betrokkenheid en een groter bewustzijn rondom deze onderwerpen bij onze doelgroepen.

Over de Battle
In totaal zijn 1000 leerlingen uit de steden Leiden, Haarlem, Rotterdam en Den Haag door de inzet van de Plastic Whale Foundation geïnspireerd en gemotiveerd geraakt door de Battle, een vijf weken durend lesprogramma waarbij de kinderen zelf afval op land en uit het water opruimden. Leerlingen van De Parkiet zamelden tijdens de Battle 124,3 kilo afval in en visten 24,92 kilo uit het water tijdens plasticvissen. In totaal is er tijdens het lesprogramma door de scholen 334 kilo uit het water gevist en 750 kilo afval uit de natuur verzameld. Tijdens de battleperiode zijn er in de steden 450 cleanup pakketjes uitgedeeld aan gezinnen die meehielpen hun omgeving zwerfafvalvrij te maken.

De Beurs: “Het is werkelijk geweldig om te zien hoe maar liefst 1000 kinderen zich de afgelopen weken intensief hebben ingezet voor plasticvrij land en water. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en motiverend. Als je alle ideeën ziet die zijn ingediend, dan ben ik ontzettend trots. Het zijn allemaal winnaars! Ik ben hen en hun docenten heel erg dankbaar dat zij aan ons programma hebben deelgenomen.

Over Plastic Whale Foundation
Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door slechte weersomstandigheden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zet zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma’s aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.