Buurt Cleanup Nieuw-Vennep wandelt met een missie

“Je omgeving wordt er zoveel mooier door”

Wat geeft er meer voldoening dan iets doen, wat goed is voor jezelf en goed voor een ander? Esther van Kordelaar uit Nieuw Vennep heeft haar missie gevonden. Tijdens het wandelen prikt ze zwerfvuil op wat later in zakken opgehaald wordt. Wat twee jaar geleden begon met vijf man, is uitgegroeid tot een volwaardige groep genaamd Buurt Cleanup Nieuw-Vennep. Afgelopen zaterdag kreeg de groep bezoek van wandelvlogger Lana de Wit en boswachter Anne voorbergen. Met ruim 30 man werd het Venneperhout tijdens een wandeling van 3 uur van zwerfafval ontdaan.

“Het geeft voldoening om iets te doen wat loont voor jezelf en je leefomgeving”
Haar 15-jarige dochter verklaart haar voor gek, want “zooi opruimen van een ander doe je toch niet?” De 48-jarige boekhouder moet er smakelijk om lachen. Want zwerfvuil opruimen is onderdeel van de doelstelling die Esther heeft. Elke maand wandelt ze met de Buurt Cleanup door een deel van Nieuw Vennep om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. “Het begon twee jaar geleden toen ik Lianne van Heeswijk ontmoette. Zij is de initiatiefneemster van dit buurtinitiatief. Met Axel Gunderson waren wij de harde kern van de groep.

Maar waarom zwerfafval opruimen? “Ik zocht in mijn privé leven orde in de chaos en vond dat via opruimgoeroe Marie Kondo. Zij schreef een fantastisch boek over hoe je categorisch en geordend kunt opruimen. Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik dit ook buitenshuis wilde doen. Toen ik via Facebook dit wandelgroepje tegenkwam zag ik het als een kans om mensen te ontmoeten en om op te ruimen. Ik sloeg twee vliegen in één klap.

De voldoening die de fanatieke wandelaarster krijgt na afloop van de wandeling, als ze al die zakken afval ziet, zorgt ervoor dat ze dit gevoel graag wil overdragen aan anderen. “Via Facebook maakt Axel een evenement aan, en ik zorg wekelijks voor leuke berichtjes zodat je het blijft terugzien. Hierdoor krijg ik vaak reacties van mensen of ze mee mogen doen. Uiteindelijk weet je nooit zeker wie er echt komt om te wandelen, maar al met al zie je dat de vaste groep steeds groter wordt en dat er elke wandeling wel nieuwe mensen komen helpen.

De wandelingen zijn niet onopgemerkt gebleven. NMCX, centrum voor duurzaamheid, steunt de Buurt Cleanup door grijpers en zakken beschikbaar te stellen. Verder heeft NMCX fluorescerende hesjes met logo besteld, zodat de groep echt zichtbaar en veilig is tijdens het vuilprikken. Veiligheid voor mens en dier staat op de eerste plaats. “Door deze actie van inwoners die betrokken zijn bij een schone leefomgeving te ondersteunen en te faciliteren, laten we een mooi en positief voorbeeld zien. Dat leidt tot gedragsverandering bij anderen. Want de groep ‘Supporters van Schoon’ in Nieuw-Vennep groeit nog steeds,” vertelt Virgil Bawits projectleider van NMCX.

Een aantal wandelaars loopt met de litterati app op de mobiel. Door foto’s te maken van het vuil dat iemand prikt wordt aan het einde van de wandeling een data-analyse gemaakt. Deze data is weer belangrijk om vuilstromen te voorspellen waarmee ook de gemeente efficiënter kan gaan opruimen. Bovendien wordt inzichtelijk gemaakt waar en wat voor zwerfvuil het vaakst wordt weggegooid.

Het is geweldig dat we gewaardeerd worden,” zegt Esther. “We zijn vrijwilligers en de ondersteuning van NMCX geeft een boost. We willen groeien als groep, dus we gaan lekker door.” Om de saamhorigheid te vergroten wordt er na afloop van de wandeling koffie en thee geschonken met wat lekkers erbij. “Het is fijn om even met elkaar na te praten en te zien hoeveel zakken vuil we wel niet bij elkaar geprikt hebben. Nu is het nog zo dat een aantal zelf iets meeneemt, maar we hopen dat we op den duur gesponsord worden door lokale bedrijven die zien wat voor goeds wij doen voor de buurt.

De eerstvolgende wandeling is op zaterdag 7 maart, altijd de eerste zaterdag van de maand. Aanmelden kan via https://www.facebook.com/groups/buurtcleanupnieuwvennep/.