Familiefestival SuperSchoon combineert in Uitgeest duurzaamheid met entertainment

Veel te doen op SuperSchoon festival op 22 september

Op zondagmiddag 22 september is er een duurzaamheidsfestival voor kinderen op de Hoek van Dokter Brugmanstraat 1 en de Castricummerweg in Uitgeest. Hierbij staat (zwerf-)afval centraal. Kinderen van jong tot oud leren tijdens dit festival spelenderwijs alles over duurzaamheid en afval. Het doel is het realiseren van een schonere leefomgeving in de wereld maar ook op wijkniveau voor alle inwoners van Uitgeest. Iedereen is welkom op dit gratis festival.

Plastic-soepstormbaan, theater en knutselen met gejut materiaal
Het SuperSchoonfestival is van 12:00 tot 17:00 uur. Er zijn verschillende live-acts, theatervoorstellingen en kinder-workshops. Zo gaat het straattheater-trio de ‘Re-cyclists’ tijdens het festival op zoek naar een recycle-koning of koningin. En kunnen kinderen van 8 tot 14 jaar deelnemen aan de plastic-soepstormbaan waarbij ze leren om geen afval op straat meer te gooien. Om recyclen een gezicht te geven is er ook een boekenboombibliotheek van gratis tweedehands boeken aanwezig en leren kinderen tijdens een workshop kunstwerkjes te maken van gejut-materiaal.

Voor de jongste kinderen zijn er springkussens en een gratis schminksalon met verantwoorde ‘SuperSchone’ schmink zonder chemische bestanddelen. Ook is er een interactieve poppenkastvoorstelling van kabouter Zibbedeus en Prulletje Viespeuk die steeds maar zijn afval op de grond gooit. Stilzitten is er tijdens de voorstelling niet bij, kinderen moeten de kabouters een handje helpen en er wordt gezongen en gedanst.

Aan eten en drinken is ook gedacht: er is een foodtruck en er zijn marktkramen met producten van gerecyclede, duurzame en/of biologische grondstoffen. Het decor van het festival is een reuze-etalage van de lokale kringloopwinkel met producten die in verschillende huiskamersettingen tijdens het festival te koop zijn.

Laagdrempelig, gezellig en duurzaam
Het SuperSchoon Festival wordt voor het eerst georganiseerd in Uitgeest in opdracht van de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Jelle Brouwer opent het festival om 12.00 uur:
De opzet en het programma van dit festival spreekt ons erg aan: het biedt originele activiteiten waar kinderen en ouders spelenderwijs en met veel entertainment weer iets bewuster worden van de afvalproblematiek en duurzaamheid. Kinderen leren hoe belangrijk een schone leefomgeving is en wat zij daar zelf, zonder veel inspanning, aan bij kunnen dragen. Jong geleerd is immers oud gedaan.

De gemeente is ook met een kraam aanwezig. Hier kan de bezoeker terecht voor informatie over zaken als afval scheiden en zwerfafvalbeleid.