Finalisten Harlem Inc aan de tand gevoeld in Gravenzaal

Laura Schon presenteert haar businessplan voor de jury in de Gravenzaal van het stadhuis. Haar idee? Een Haarlems Multi disciplinaire uitgangsgelegenheid.
Laura Schon presenteert haar businessplan voor de jury in de Gravenzaal van het stadhuis. Haar idee? Een multi disciplinaire uitgaansgelegenheid in Haarlem.

Op woensdagavond 30 september hebben de laatste zes finalisten van Harlem Inc hun ondernemersplan gepresenteerd aan een deskundige jury. Gastheer van de finale was de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders.

Harlem Inc is het Haarlemse collectief van bedrijven die een wedstrijd hebben uitgeschreven om nieuwe Haarlemse initiatieven professioneel te helpen bij de start van hun onderneming. De ideeën die de finale hebben gehaald varieerden van een botenbouwer tot een stadshostel. Harlem Inc zal de uiteindelijke winnaar(s) bekend maken tijdens het werkatelier NieuwHaarlem op 13 oktober.

Harlem Inc is ontstaan uit een samenkomst van Paul Feldbrugge (Young MKB Haarlem) en Martin West (Pré Wonen). Beiden liepen rond met het idee om een wedstrijd te organiseren voor startende ondernemers. Binnen een maand na de aankondiging van de ondernemerswedstrijd had Harlem Inc maar liefst 47 serieuze aanmeldingen ontvangen. Van deze inschrijvingen werden er 32 geselecteerd voor de tweede ronde. Uiteindelijk mochten er vijftien door naar de finale, waarvan zich er inmiddels vijf op eigen initiatief hebben terug getrokken.

Voor een volle zaal zijn de zes finalisten aan de tand gevoeld door een jury van vooraanstaande Haarlemmers. De jury bestond uit burgemeester Bernt Schneiders, wethouder Jan Nieuwenburg, Menno Trip van Rabobank Haarlem en Omstreken, Jan Vegter van MKB Haarlem, Victor Verhoeven en Bob van Zijll van Pré Wonen, Jisk Boschma van JBK en Karen Emmens van De Blaauw Elektrotechniek. Vorige week ging een eerste groep van vier finalisten hen voor. Burgemeester Bernt Schneiders toonde zich zeer enthousiast ”Haarlem heeft stadsrechten sinds 1245 maar de deelnemers aan Haarlem Inc bewijzen dat Haarlem nog steeds bruist”.

In de aanloop naar de finale werden de deelnemers getraind en voorbereid op de finale door een reeks van presentaties, workshops en advies trajecten. Harlem Inc zal de uiteindelijke winnaar(s) bekend maken tijdens het werkatelier NieuwHaarlem op 13 oktober.

Harlem Inc prijspakket

De uiteindelijke winnaar(s) krijgen begeleiding van Harlem Inc, het collectief van Young MKB Haarlem en MKB-Haarlem, Pré Wonen, Rabobank Haarlem en Omstreken, BDO-accountants, Hogeschool INHolland Haarlem, ROC Nova College, Pot Jonker Seunke Advocaten en Pressrecord Public Relations.

Zo krijgt elke winnaar een persoonlijke coach gedurende de eerste drie jaar en adviesuren voor juridische en financiële zaken, over belastingen, scholing en personeelszaken. De winnaars krijgen daarnaast korting op een eventuele bedrijfsfinanciering én op een opleiding. Ook wint men een bedrag van € 2.500,- voor de inrichting van het bedrijfspand of de aanschaf van inventaris en krijgt men korting op de huur van een bedrijfspand van Pré Wonen.

Martin West (Pré Wonen). “Juist nu is het belangrijk dat nieuwe ondernemers impulsen geven aan de economie. Haarlem kan nieuwe bedrijven goed gebruiken. Met name in de Haarlemse wijken waar Pré Wonen actief inzet op het vergroten van de leefbaarheid.”

bloemen