Grote belangstelling van ondernemers en particulieren naar nieuw Marktlink Investment Partners private equity fonds

Veel animo voor exclusieve beleggingscategorie particuliere beleggers

Sinds de lancering van het eerste fonds van Marktlink Investment Partners (MIP) in november van vorig jaar, is de eerste closing inmiddels drie keer overtekend. Door met het fonds van circa 100 miljoen euro te investeren in andere private equity fondsen helpen relaties van Marktlink, bijna allen succesvol ondernemer, entrepreneurs bij het realiseren van hun (groei)doelstellingen. Naar verwachting sluit de fundraising in mei van dit jaar voor nieuwe beleggers, zes maanden eerder dan verwacht.

Marktlink Investment Partners investeert met haar fonds in meerdere private equity fondsen, waardoor een gespreide portefeuille van investeringen in meer dan 100 Europese MKB-bedrijven ontstaat. Hierdoor krijgen particuliere beleggers gespreid toegang tot de beste fondsen, die normaal voor deze groep ontoegankelijk zijn.

In de afgelopen 25 jaar heeft Marktlink vele honderden ondernemers bijgestaan tijdens de aan- en verkoop van hun bedrijf of de groei hiervan. “Bij bijna de helft van de Marktlink-transacties is een private equity investeerder direct of op de achtergrond betrokken,” aldus Tim van der Meer, partner bij Marktlink en één van de initiatiefnemers van de nieuwe investeringsmaatschappij. “We zien dagelijks het belang van deze vorm van kapitaal voor groeiende organisaties en willen een aanvulling zijn voor deze private equity fondsen, die normaliter vooral kapitaal ophalen bij grote professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

We vonden het altijd een gemiste kans dat het investeren in gezonde, niet-beursgenoteerde bedrijven waar private equity fondsen (mede)-eigenaar zijn, vrijwel uitsluitend voor professionele beleggers was weggelegd. Met die motivatie zijn we MIP gestart,” legt Van der Meer uit. “Ons aanvankelijke doel was om met ons eerste fonds voor eind 2021 in totaal 60 miljoen euro op te halen. Gezien de grote belangstelling in dit eerste fonds verwachten we dat we nog voor de zomer de final closing afronden voor een totaal van circa 100 miljoen euro. Er is daarmee nog beperkt ruimte voor nieuwe beleggers.

Rendement en betrokkenheid
Afgelopen decennium heeft de private equity sector een sterke groei doorgemaakt. Voor de komende jaren verwachten analisten dat deze trend zich voortzet als gevolg van de sterke historische rendementen en de extra spreiding die investeren in private equity kan bieden. “Er is een enorme vraag vanuit beleggers naar hoogrenderende producten. Gezien de negatieve rente is deze vraag alleen maar verder toegenomen. De enorme interesse in private equity is goed te verklaren, omdat het gemiddeld beter rendeert dan de aandelenbeurs. Recent onderzoek van McKinsey toont aan dat private equity één van de best presterende beleggingscategorieën van de afgelopen 10 jaar is. Private equity fondsen investeren veelal in veelbelovende MKB-ondernemingen. Beleggende ondernemers die hierin willen participeren begrijpen het ondernemen van MKB’ers vaak beter dan bijvoorbeeld een waardesprong van Tesla op de beurs. We willen de ondernemer via het nieuwe fonds toegang geven tot investeringen binnen een speelveld dat bij hen bekend is,” aldus Piet Hein Conijn, Fund Manager bij MIP.

Eén van de investeerders in het fonds is Leopold van Os: ‘’Eind 2020 heeft Marktlink mij bijgestaan bij de participatie van familiebedrijf Simba Dickie Group in EXIT Toys, waarmee beide bedrijven profiteren van elkaars kennis en netwerk om gezamenlijk versneld internationaal te groeien. Tijdens het proces hebben wij ook met meerdere Private Equity fondsen gesproken en zijn wij onder de indruk geraakt van de aanpak, ervaring en ideeën van deze partijen, maar ook zeker de historische rendementen. Mee investeren in hun fondsen bleek echter erg lastig voor een particuliere investeerder. Door de deelname in het Fonds van Marktlink Investment Partners lukt dit nu wel en kan ik gespreid instappen in een mandje van fondsen met stuk voor stuk een uitstekende reputatie.

Ook Frank Bogaers participeert in het fonds: “In de afgelopen jaren is Borek hard gegroeid en hebben wij eind vorig jaar, met Marktlink als adviseur, private equity investeerder KeBeK als partner aan boord gehaald om samen een volgende groeifase te verwezenlijken. Omdat ik overtuigd ben van de sterke toegevoegde waarde die dit soort investeerders kunnen bieden aan groeiende ondernemingen heb ik ook besloten om te participeren in het nieuwe fonds van Marktlink Investment Partners. Hiermee krijg ik in een keer toegang tot een gespreide portefeuille van toonaangevende private equity fondsen waar ik zelf als particulier niet tussen kan komen.’’

De nieuwe investeringsmaatschappij is onderdeel van Marktlink dat zich kan beroepen op een breed netwerk van ondernemers en sterke relaties met vrijwel alle bekende private equity fondsen in de Benelux en Europa. Marktlink is in ruim 25 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste MKB+ M&A Adviseurs in de Benelux. Met meer dan 100 medewerkers wordt per jaar aan zo’n 90 deals gewerkt vanuit de zeven kantoren in Nederland, België en Duitsland.