Welt haalt ruim 35 miljoen op bij eerste closing van nieuw Europees Venture Capital fonds

Marktlink Investment Partners stapt met Welt in de Venture Capital markt

Het nieuwe Venture Capital fonds van Welt heeft deze week ruim EUR 35 miljoen opgehaald bij een eerste closing. Het fonds is opgericht met een tweeledige missie: Venture Capital toegankelijk maken voor particuliere beleggers en een bijdrage leveren aan de volgende generatie van Europese startups en unicorns. Met de eerste closing is de helft van het fondstarget van EUR 75 miljoen opgehaald bij een groep van (tech)ondernemers en particulieren. Naar verwachting sluit de fundraising na de zomer voor nieuwe beleggers, zes maanden eerder dan verwacht. Welt is een initiatief van Marktlink Investment Partners.

Welt is een ‘fund-of-funds’ en investeert in zeer zorgvuldig geselecteerde top Venture Capital fondsen, waardoor een gespreide portefeuille van investeringen in meer dan 300 Europese startups en toekomstige unicorns ontstaat. Hierdoor kunnen hoge rendementen behaald worden met een aanzienlijk lager risico door de brede spreiding over meerdere bedrijven. Investeringen in top Venture Capital fondsen zijn doorgaans alleen mogelijk voor grote institutionele beleggers. Welt maakt dit nu ook mogelijk voor particulieren.

Prins Constantijn, die namens Techleap het Nederlandse startup ecosysteem promoot: “De Europese investeringsmarkt is drie keer kleiner dan in Amerika. Daardoor groeien onze bedrijven niet hard genoeg en kunnen ze moeilijk internationaal concurreren. Het is essentieel dat Europa technologisch competitiever en onafhankelijker wordt. Daar kunnen we zelf aan bijdragen door meer te investeren in veelbelovende startups.

Gedurende de laatste 15 jaar waren de rendementen van Venture Capital fondsen bijzonder aantrekkelijk, gedreven door de doorbraak van nieuwe technologieën en continue disruptie van een groot aantal sectoren. De hoge rendementen komen vooral voor rekening van een aantal topfondsen die constant sterke resultaten hebben laten zien. Welt focust zich juist op dit soort topfondsen, die al langer bestaan en een sterk trackrecord hebben.

Bouke Marsman van Welt: “Juist nu is een interessante tijd om te investeren in Venture Capital, omdat de correctie van technologieaandelen ook plaats vindt bij private technologiebedrijven. Zo ontstaan er duidelijkere verschillen tussen veelbelovende en minder veelbelovende startups en scale-ups. Dit biedt kansen voor met name de top Venture Capital fondsen. Zij kunnen door hun trackrecord en ervaring makkelijker investeren in de toekomstige unicorns. We zien dit ook terug in de rendementen. Historisch laten fondsen gestart tijdens of direct na crisisjaren (bijvoorbeeld 2001 en 2009) erg sterke resultaten zien”.

Welt is een initiatief van Marktlink Investment Partners en wordt geleid door Bouke Marsman en Jaap Vriesendorp. Bouke en Jaap waren hiervoor bij McKinsey verantwoordelijk voor de startup en Venture Capital praktijk van McKinsey in Europa. Zij hebben een sterk netwerk in de wereld van snelgroeiende technologiebedrijven en hebben met veel topfondsen samengewerkt. Bouke en Jaap worden bijgestaan door een team van venture partners en adviseurs die een belangrijke rol spelen in de technologiemarkt.