Hotels Schiphol massaal op overvaltraining

Hotelpersoneel tijdens overvaltraining van Samen Veilig Ondernemen in Steigenberger Airport Hotel 1 (foto door Pressrecord)Vandaag en afgelopen vrijdag is het Steigenberger Airport Hotel het toneel geweest van een geënsceneerde overval. De overval had het doel om het personeel van diverse hotels rondom Schiphol te trainen op een dergelijke noodsituatie. De trainingen worden georganiseerd door het samenwerkingsverband Samen Veilig Ondernemen in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en maken deel uit van een reeks trainingen in de horeca-branche binnen de regio Noord-Holland.

De training ving afgelopen vrijdag aan. Vandaag zijn er aanvullend nog twee trainingen gegeven in het Steigenberger Airport Hotel voor het personeel van andere hotels. In totaal namen circa 100 personeelsleden deel aan de training. De deelnemende hotels waren het Steigenberger Airport Hotel, Hotel Pulitzer Amsterdam, Sheraton Amsterdam Airport Hotel en Novotel Amsterdam Airport.

Het doel van de drie uur durende training is om hotelpersoneel voor te bereiden op een mogelijke overval en ze te informeren hoe te handelen bij een overvalsituatie. Na tips over welke maatregelen zij zelf kunnen nemen om een overval te voorkomen, worden verschillende overvalsituaties gesimuleerd met het personeel zelf in de hoofdrol.

Sinds het begin van 2013 hebben bijna 600 personen een overvaltraining van Samen Veilig Ondernemen gevolgd in Noord-Holland. De aanleiding voor de trainingen is dat ondernemers en hun personeel nog te vaak het slachtoffer zijn van overvallen. Met niet alleen financiële, maar vooral emotionele schade tot gevolg. Dit heeft een grote impact op de slachtoffers met vaak jarenlange psychische klachten.

Voor wie?
De training bestaat uit een praktijk- en theoriegedeelte en is vooral bestemd voor ondernemers en personeel, die dagelijks omgaan met contant geld en waardevolle materialen. De gratis training is tevens geschikt voor slachtoffers van een overval. Ze krijgen informatie welke hulpinstanties er voor hen zijn en hoe zij moeten handelen na een overval.

“Elke onderneming waar geldstromen in en uit gaan, loopt de kans om overvallen te worden. Het gebeurt niet alleen bij de tankstations en juweliers, maar ook de bakker om de hoek kan een doelwit zijn voor criminelen. We denken nog te vaak dat het ons niet overkomt. Je hebt als ondernemer de verantwoordelijkheid om je personeel te beschermen en risico’s op overvallen te beperken. Een overval heeft meer impact dan je denkt. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn en de risico’s beperken. We zijn dan ook blij met de betrokkenheid van deze hotels in de regio,” aldus Kees Goedknegt van SVO.

Inschrijven voor een gratis overvaltraining in de regio kan via de website: www.samenveiligondernemen.nl/trainingen.

Hotelpersoneel volgt overvaltraining van Samen Veilig Ondernemen in Steigenberger Airport Hotel (foto door Pressrecord)