Startsein creatieve industrie tijdens opening van ‘Gonnet 26’ in Haarlem

Het

Op woensdagavond 13 oktober was de officiële start van het project ‘Nieuwe Energie op de Creatieve As’. Die vond plaats tijdens de feestelijke opening van het pand “Gonnet 26”, de creatieve hotspot van Haarlem. Tijdens de opening werd tevens voor de tweede maal de 023 Innovatie Award uitgereikt, die is dit jaar gewonnen door Ziggur.me.

Knallende opening creatieve hotspot: Gonnet 26
“In ‘Gonnet 26’, het voormalig laboratorium achter de Parklaan hangt een nieuwe, frisse energie. Dat kan ook niet anders met zoveel creatieve geesten bij elkaar in het pand”, zegt Irmgard Noordhoek, programmamanager van het project ‘Nieuwe Energie op de Creatieve As’. “Synergique, Loch, Pinto Solutions, Jong Creatief Enzo, GNR8, Syntens en Netwerk023 zijn enkele namen van de bedrijven en organisaties die de Gonnetstraat 26 hebben omgedoopt tot ‘creatieve hotspot’. Onder ‘creatieven’ verstaan we overigens geen kunstenaars maar ondernemers actief in de creatieve industrie zoals bijvoorbeeld grafische vormgevers, videospecialisten, websitebouwers, (digitale) communicatie specialisten of fotografen. Het is dus geen project voor bijvoorbeeld kunstenaars”, vervolgt Noordhoek.’

Kickoff
Tijdens de kick-off sprak Irmgard Noordhoek over het programma ‘Nieuwe Energie op de Creatieve As’ en gaf toelichting op dit Europees en nationaal gefinancierde project. Ze presenteerde de initiatieven die in ‘Gonnet26’ worden ondergebracht, zoals het bestaande Netwerk023 en het leer/werkbedrijf GNR8, maar ook nieuwe activiteiten zoals een starters- en innovatiesteunpunt en het jaarlijkse te organiseren congres “Creative Company Conference. Noordhoek: “We zijn er van overtuigd dat we dankzij “Gonnet26” en het project “Nieuwe Energie” bedrijven in de regio kunnen helpen met praktische ondersteuning en in het netwerken met elkaar.”

Tijdens de kick-off werden drie ondernemers geïnterviewd:

– David Pinto van Pinto Solutions: Dit bedrijf heeft huisvesting gevonden in Gonnet26 via Netwerk023
– Janneke Vens van Ontwerp op de weg: Het innovatiesteunpunt (geleid door Syntens) zette Vens aan
tot het gebruik van social media.
– Jasper Nuyt van OKTV: Jasper maakt deel uit van de Harlem Legacy die inmiddels is gevestigd aan de Parklaan,
vlakbij Gonnet 26. De Harlem legacy heeft ervaren dat het hebben van gemeenschappelijke huisvesting
een enorme boost geeft aan het samenwerken en vooral ook het inspireren van ondernemers onder elkaar.

Onderzoek
Tijdens de opening van ‘Gonnet 26’ werden de eerste resultaten gepresenteerd van een studie naar het effect van netwerken in de creatieve industrie. Bij die studie is met name onderzocht welke rol netwerkvorming speelt bij open innovatie. Netwerk023 is het netwerk waarop het onderzoek werk uitgevoerd.

023 Innovatie Award
Dit jaar werd voor de tweede keer de 023 Innovatie Award uitgereikt, ditmaal door Dhr Wiegert Mulder, directievoorzitter Rabobank Haarlem. De winnaar van dit jaar werd Ziggur.me, een innovatie waarmee online profielen kunnen worden beheerd na overlijden. De overige genomineerden waren Blutarsky, Nieuwsmarkt, MediaBunker en Qohz.com. Voorzitter John Meulemans over de uitreiking: ”We zijn ontzettend trots op het hoge niveau van de ingezonden innovaties, een echte opsteker voor de creatieve industrie in de regio.”

Onthulling naam
Wethouder Jan Nieuwenburg van de Gemeente Haarlem onthulde tijdens de opening met een spectaculaire act van PIPSlab officieel de naam van het gebouw: Gonnet 26.