Winkelcentrum Marsmanplein krijgt vierde KVO-ster toegekend

Foto door Pressrecord PRWinkelcentrum Marsmanplein in Haarlem heeft als eerste winkelcentrum in  Haarlem de vierde Keurmerk Veilig Ondernemen-ster in de wacht gesleept. Het doel van dit keurmerk is collectief de veiligheid van winkelgebieden te bevorderen en criminaliteit structureel aan te pakken.

Op 15 april vond de audit plaats in Winkelcentrum Marsmanplein voor de certificering van de vierde KVO-ster. Keuringsinstituut Kiwa voerde in samenwerking met Samen Veilig Ondernemen de officiële toetsing uit en evalueerde de veiligheidsmaatregelen en -activiteiten. Uiteindelijk werd de vierde KVO-ster aan het winkelcentrum toegekend.

Duurzame samenwerking

Dankzij een nauwe samenwerking tussen verschillende samenwerkende instanties, waaronder vertegenwoordiging van ondernemers van het Marsmanplein, de winkeliersvereniging, het CCV, Samen Veilig Ondernemen, RPC Kennemerland, de gemeente Haarlem, de politie en de brandweer is de certificering tot stand gekomen. “De afgelopen twee jaar hebben we met z’n allen hard gewerkt om ons nieuwe winkelcentrum en de uitbreiding ervan te laten voldoen aan de eisen van het keurmerk”, vertelt Bert Buter, woordvoerder van de winkeliersvereniging. “Dankzij de medewerking van alle betrokken ondernemers en de vele nieuwe winkeliers, zien we dat wij allemaal kunnen profiteren van een nauwe samenwerking op het gebied van veiligheid”. Om te garanderen dat de onderlinge samenwerking van structurele aard blijft, is er ondersteuning vanuit het CCV en Samen Veilig Ondernemen.

Samen Veilig Ondernemen organiseert in de regio vele gratis trainingen voor ondernemers om criminaliteit terug te dringen en te voorkomen. Een voorbeeld hiervan zijn agressie-, winkeldiefstal- en overvaltrainingen. “Een paar jaar geleden waren wij moedeloos doordat er regelmatig overvallen werden gepleegd, maar gelukkig kunnen we nu constateren dat deze flink zijn afgenomen”, aldus Buter. “Daarbij zorgt Samen Veilig Ondernemen ervoor dat winkeliers die willen investeren in veiligheidsmaatregelen de kosten gedeeltelijk vergoed kunnen krijgen, via de VKB regeling”. De ondernemers vinden op www.samenveiligondernemen.nl meer informatie hierover en kunnen zich tevens aanmelden voor een gratis veiligheidsscan”.

Toekomst

Om de drie belangrijke pijlers schoon, heel en veilig ook in de toekomst te blijven waarborgen, hebben de ondernemers en Samen Veilig Ondernemen op 15 april nieuwe maatregelen bepaald voor de komende twee jaar. “Met onze nieuwe aanpak zorgen wij ervoor dat bezoekers en winkeliers veilig en in alle rust kunnen genieten van het winkelcentrum”, vertelt Buter.

Uitreiking

In januari 2014 vindt de officiële uitreiking plaats door de Haarlemse burgemeester Schneiders. De burgemeester reikt dan het certificaat en de bijbehorende stoeptegel met KVO-ster uit aan het winkelcentrum. Geïnteresseerde ondernemers en winkeliersverenigingen kunnen voor trainingen en meer informatie over veilig ondernemen terecht op de website www.samenveiligondernemen.nl.