Burgemeester Faber bezoekt juwelier in Zaandam tijdens aftrap Burgernet Campagne

Zaanstad één van tien gemeenten met actieve campagne

De burgemeester van Zaanstad heeft vandaag na de officiële aftrap van de landelijke wervingscampagne ‘Meld je aan bij Burgernet’ op het gemeentehuis een bezoek gebracht aan Paul Zonjee Juweliers in Zaandam. Met het bezoek aan de juwelier vestigt zij de aandacht in haar gemeente op de wervingscampagne, die vanochtend door Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in Den Haag werd gestart.

Door in de eigen gemeente de straat op te gaan en een bezoek te brengen aan Paul Zonjee Juweliers, laat de burgemeester zien Burgernet een belangrijk instrument te vinden om samen met de inwoners de wijken en buurten veilig te houden. Eén van de eigenaren van Paul Zonjee is sinds begin 2012, na de introductie van Burgernet in zijn gemeente, aangesloten bij Burgernet. Met legitieme reden: de juwelierszaak werd voor 2010 drie keer overvallen. Naast eigen veiligheidsmaatregelen, heeft de eigenaar zich aangemeld voor Burgernet om zijn eigen winkelomgeving veiliger te maken. Faber bezocht de juwelier om te informeren naar zijn ervaringen met Burgernet en om andere ondernemers op te roepen zich ook aan te melden via www.burgernet.nl.

Burgemeester Faber: “Gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. Buurtbewoners en ondernemers kunnen zelf ook veel doen om hun wijk veilig te houden. Gemeente en politie werken graag samen met de bewoners en ondernemers. Daarom is Burgernet in het leven geroepen. Hoe meer deelnemers, hoe fijnmaziger het netwerk en hoe groter dus de kans dat een misdaad wordt opgelost.”

Zaanstad telt 150.000 inwoners, waarvan er op dit moment 6.773 lid zijn van Burgernet. De regio telt in totaal meer dan 80.000 deelnemers. In 2013 zijn in de gemeente Zaanstad 69 burgernetacties geweest. Landelijk zijn al 1,25 miljoen deelnemers bij het netwerk aangesloten. Momenteel wordt ongeveer één op vijf tot tienBurgernetacties dankzij tips van deelnemers opgelost.

Burgernetactie
Bij Burgernet doet de overheid een beroep op de buurt. Leden ontvangen na een misdaad een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig. Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben, kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken.

Volgens Peter Holla, plaatsvervangend politiechef Noord-Holland, kunnen burgers actief worden betrokken bij wat er in de omgeving gebeurt. “Ongeveer 70% van de heterdaad aanhoudingen die de politie verricht is mede te danken aan oplettendheid van burgers. Extra ogen en oren in de wijk zijn dus zeer belangrijk. Bovendien gaat er een preventieve werking uit van intensieve communicatie met de inwoners van wijken en buurten én ondernemers over wat er speelt in de buurt, maar ook over criminele trends.”

Burgernet voert vanaf vandaag actief campagne om het aantal deelnemers te vergroten. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden. Marco Verschragen, manager bij Burgernet: “Burgernet wordt niet alleen ingezet bij inbraken, maar ook bij overvallen, vermissingen of ongevallen. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie. Burgers waarderen het om actief betrokken te worden bij de leefbaarheid in hun eigen omgeving. Daarom breidt het netwerk van Burgernet zich snel uit.”

Ga naar www.mijnburgernet.nl om je aan te melden en voor meer informatie.